Pianistul Daniel Ciobanu va concerta, în data de 14 august, pe scena Bisericii St James, o foarte frecventată adresă muzicală situată pe celebrul bulevard londonez Piccadilly, în debutul unei serii de recitaluri pe care Institutul Cultural Român din Londra o va organiza aici în următoarele luni în colaborare cu mai mulți promotori britanici.

Daniel CiobanuFoto: ICR Londra

Daniel Ciobanu, un muzician în plină plină afirmare, remarcabil printr-o tehnică sigură, infuzată de sensibilitate, va prezenta un program cuprinzând lucrări de Benjamin Britten, Frédéric Chopin şi Maurice Ravel.

Concertul său completează consistenta prezență românească pe scenele muzicale ale Londrei din această vară, care continuă cu un concert al violoncelistului Răzvan Suma şi al pianistei Rebeca Omordia în 21 august la aceeaşi St James's Church Piccadilly şi se încheie cu debutul londonez al tinerei pianiste ieşene Lia Popa, la St Martin-in-the-Fields, în 1 septembrie.

Pianistul Daniel Ciobanu a studiat ca bursier „Constantin Silvestri” la Stewart’s Melville College din Edinburgh după ce a terminat studiile muzicale liceale în oraşul său natal, Piatra Neamţ. În anul 2008, a devenit Tânărul muzician al anului în urma participării la competiţia organizată de Rotary International Club din Edinburgh. În prezent, pianistul studiază la Royal Scottish Academy of Music din Glasgow. De-a lungul anilor de studii, a participat la mai multe cursuri de măiestrie cu profesori vestiţi precum Peter Donohoe sau Murray McLachlan şi a susţinut concerte în Italia, Elveţia, Ungaria şi Statele Unite prin intermediul Fundaţiei „Musica in Amicizia”, coordonată de maestrul Iulian Arcadi Trofin. Daniel Ciobanu a susţinut concerte în numeroase academii muzicale din lume, precum Salzburg Mozarteum, Accademia Nazionale di Santa Cecilia din Roma sau Musicians’ Institute of Contemporary Music din Los Angeles.

Pianistul a câştigat peste 40 de premii întâi la competiţiile naţionale organizate în România, dar şi numeroase premii la competiţii internaţionale din România, Franţa, Italia, Spania şi Marea Britanie. În luna iunie 2014 a fost semifinalist în cadrul prestigioasei Scottish International Piano Competition.