Kazimieras Sližys, din Vilnius - Lituania și Helena Wallberg, din Stockholm – Suedia sunt câștigătorii Rezidenței Artistice Plantelor 58, organizată de Asociația Română de Artă Contemporană A.R.A.C. Cei doi candidați câștigători vor locui, vor lucra și vor expune în București în două perioade consecutive: din august până în septembrie, 2015 și din octombrie până în noiembrie, 2015. La sfârșitul perioadei de rezidență, fiecare din cei doi artiști își va prezenta creațiile într-o expoziție.

Helena Wallberg si Kazimieras SliysFoto: Anca Poterasu Gallery

În urma evaluării aplicațiilor trimise, cei doi artiști vizuali au fost selectați de un juriu format din: Călin Dan, directorul general al Muzeului Național de Artă Contemporană, Anca Verona Mihuleț, curator independent și Anca Poterașu, președintele Asociației Române de Artă Contemporană, să participe în acest an în cadrul Rezidenței Artistice Plantelor 58 din București, România. Astfel, fiecare dintre ei va locui timp de 2 luni în centrul Bucureștiului, într-o clădire de patrimoniu, folosind acest timp pentru a cerceta și pentru a interacționa cu mediul cultural bucureștean. La sfârșitul perioadei de rezidență, fiecare artist va realiza o expozișie cu lucrările produse și direcțiile creative explorate în acest timp și, mai ales, în acest context cultural.

În perioada 6 – 20 iunie a.c., Asociația Română de Artă Contemporană – A.R.A.C. a organizat Apelul de Proiecte către artiștii vizuali contemporani din regiunea Nordică și Baltică. Rezidența Plantelor 58 a fost creată la inițiativa Ancăi Poterașu, președintele A.R.A.C. și a curatorului Anca Verona Mihuleț, din dorința de a stabili un dialog pluricultural activ și angajat, între scena artistică locală și artiști din țările Nordice și Baltice.

"Prin selectarea și invitarea unor artişti din zone geografice şi culturale distincte, ne-am propus sa creăm oportunităţi pentru artiștii tineri, cu potenţial şi capacitate de absorbţie culturală, pentru a cunoaşte mediul artistic din România și pentru a interacţiona direct cu el, pentru a înţelege punctele tari şi vulnerabilităţile sistemului cultural european în vederea fundamentării unor colaborări culturale reale, bazate pe principii de funcţionare progresiste. Echipa proiectului nostru consideră că este foarte importantă focusarea pe formaţiuni culturale distincte, începând cu nivelul regional, care prin legăturile create, să expandeze înspre un nivel internaţional sustenabil.”- declară Anca Poterașu, președinte și membru fondator al Asociației Române de Artă Contemporană.

În urma Apelului de Proiecte au fost primite 23 de aplicații, cel puțin jumătate dintre ele fiind excepționale din punctul de vedere al demersului cretiv și artistic propus. Juriul a deliberat cu atenție, preferând să aleagă dintre artiștii aplicanți pe cei mai tineri și promițători, pentru a le oferi astfel o oportunitate la început de carieră.

Kazimieras Sližys este sculptor, are 27 de ani și trăieste la Vilnius. În statementul său declară că îi place să își construiască ideile pe trei nivele de profunzime, începând de la stratul superficial al contextualizării și al adecvării la realitatea obiectivă. “Casete luminoase cu imagini surprinse pe perioada rezidenței mele, redate într-o ordine aleatorie... Ritmul imaginilor este același cu cel al pulsului meu, înregistrat în momentul realizării respectivei fotografii.”

"În ultimul timp, produc destul de puțin, mai mult reflectez asupra individualului în corespondența cu socialul”, declară Helena Wallberg. “Sunt inspirată de artiști ca Bethan Huws și Richard Serra, de felul în care istoria personală a fiecăruia dintre ei se întrepătrunde cu situațiile in-situ. Cred că în istoria personală se regăsesc propriile legături cu lumea. Sunt interesată de aceste conexiuni/ legături în sensul în care trebuie create și căutate în mod activ, intenționat – ca un fel de țesătură”.

Proiectul Rezidența Plantelor 58 este finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României. ICR Stockholm este partener media în acest proiect, sprijinind diseminarea adecvată a informațiilor către publicul și artiștii din țările donatoare.

La Blouse Roumaine (www.blouseroumaine-shop.com ) și Netvolt (www.netvolt.ro ) s-au alăturat pe parcurs inițiativei, în calitate de sponsori, iar prin contribuția acestor parteneri, cei doi artiști vor avea posibilitatea de a cunoaște și alte fațete ale mediului cultural românesc.

Proiectul Rezidența Plantelor 58

Organizat de Asociația Română de Artă Contemporană - A.R.A.C., proiectul Rezidența Plantelor 58 oferă oportunitatea pentru doi artiști din țările nordice – Danemarca, Insulele Feroe, Islanda, Finlanda, Norvegia, Suedia sau republicile Baltice – Estonia, Letonia, Lituania - să participe la o rezidență artistică de 2 luni în București.

Proiectul Rezidența Artistică Plantelor 58 își propune să prezinte doi artiști din țările Nordice și Baltice mediului cultural din România. Artiștii câștigători sunt încurajați să se inspire cât mai mult posibil din contextul social și cultural local.

Rezidența este o inițiativă a Ancăi Poterașu (director al Galeriei Anca Poterașu și președinte A.R.A.C.); pe perioada rezidenței, artiștii vor fi lucra cu curatorul Anca Verona Mihuleț și vor fi asistați de echipa A.R.A.C. pentru a stabili contacte cu artiști și curatori locali.