"Istoria ne invata!" este sloganul celei de-a treia editii a Saptamanii Haferland, cea mai mare sarbatoare dedicata sasilor din Transilvania si promovarii traditiilor din zona. In perioada 6-10 august, localitatile Fiser, Saschiz, Viscri, Crit , Mesendorf si Roades, altadata locuite de comunitatea saseasca, asteapta peste 1.500 de turisti la Saptamana Haferland - cea mai mare sarbatoare a sasilor din Transilvania, care isi propune sa promoveze si sa pastreze vii traditiile acestora. O mare parte dintre sasii care au emigrat in Germania la inceputul anilor '90 revin anual acasa, pentru a participa la festival. Lor li se alatura sute de turisti dornici sa cunoasca traditiile, sa viziteze bisericile fortificate, sa asculte vechile povesti ale sasilor de la batranii din zona, putini la numar, care si le mai amintesc. "Sunt traditii care s-au pastrat de sute de ani. Poate se gaseste cineva sa le duca mai departe", spune, cu speranta in glas, doamna Sofia (93 de ani), personalitate emblematica a satului Crit si povestitor remarcabil al oranduirii de altadata a sasilor din Transilvania.

Satul CritFoto: Hotnews

Iti garantam ca il vei urmari pana la capat! Da Play clipului video si vezi de ce trebuie sa ajungi la Saptamana Haferland!

Posted by Saptamana Haferland on 30 Iulie 2015

  • Saptamana Haferland: De la povestile generatiei de altadata la bal traditional sasesc

Saptamana Haferland

Saptamana Haferland

Foto: Saptamana Haferland

Editia de anul acesta a Saptamanii Haferland sta sub Anul Scolii. Desfasurat sub sloganul "Istoria ne invata!", evenimentul isi propune sa promoveze proiectele fundatiilor si asociatiilor din regiunea Haferland.

Programul Saptamanii Haferland:

06 august - Fiser. Despre viata in Haferland. Generatiile de alta data dezvaluie povestile lor captivante.

07 august - Saschiz. Olaritul prinde din nou viata! Inaugurarea atelierului de ceramica.

07 august - Viscri. Descoperiti un sat autentic. Concert de orga in Biserica Evanghelica. Povesti sasesti in sura casei parohiale din Viscri.

08 august - Crit. Sasii te invita la sarbatoarea lor! Concurs de biciclete, concert de orga in cadrul bisericii fortificate, fanfara, recitaluri de instrumente si dansuri traditionale, expozitia dedicata Anului Scolii, manifestari culinare, balul traditional sasesc cu muzica live.

09 august - Roades. Sommerfest. Sarbatoarea verii cu muzica si prajituri traditionale, prezentare in premiera DVD Peter Maffay, Porti deschise la Casa de Cultura, casele de oaspeti si fermele Fundatiei Tabaluga.

10 august - Mesendorf. Un sat neatins. Va invitam sa participati la o vizita cu ghid organizata la ferma de bovine, la groapa diavolului si la biserica fortificata inaugurata in 2014.

Mai multe detalii pe pagina de Facebook a evenimentului.

  • Haferland sau Tara Ovazului

Satele sasesti de pe drumul care leaga Brasovul de Sighisoara, unde si Printul Charles al Marii Britanii si-a cumparat o casa de vacanta si revine des in ultimii ani, sunt vizitate anual de 10

Lada vecinatatii din Crit

Lada vecinatatii din Crit

Foto: Hotnews

mii de oameni, "varful" turismului in zona fiind in perioada aprilie - octombrie. Nici nu e de mirare, avand in vedere ca vechile sate medievale ofera atata peisaje de vis, cat si veritabile comori pentru pasionatii de istorie. Si nu numai.

Numele "Haferland" vine de la regiunea cuprina intre Rupea si Sighisoara, denumita Tara Ovazului - in germana "Haferland". In aceasta zona, climatul aspru nu a permis practicarea viticulturii, asa incat localnicii au cultivat cu succes ovazul, lucru pentru care au si devenit cunoscuti. Anual, la inceputul lunii august, atat sasii care revin acasa, cat si turistii, se aduna aici pentru a isi aminti de traditiile si obiceiurile ramase neschimbate de sute de ani.

Saptamana Haferland a luat nastere in anul 2012, cand Fundatia Michael Schmidt, condusa de omul de afaceri Michael Schmidt, presedintele Automobile Bavaria Group, a decis organizarea unui eveniment anual care sa aiba ca scop promovarea mostenirii culturale a sasilor si promovarea turistica a acestei zone.

Biserica forificata din Crit

Biserica forificata din Crit

Foto: Hotnews

Una dintre atractiile sarbatorii de anul acesta a sasilor din Transilvania va fi ziua satului Crit, sambata, 8 august. Atat pe sasii care revin pe meleagurile natale, cat si pe ceilalti vizitatori ii asteapta o competitie pe biciclete pe trasee special construite in zona, care va deschide ziua de sarbatoare, urmata de o slujba religioasa la biserica fortificata din sat, un concert de orga, recitaluri de instrumente si dansuri traditionale. Sarbatoarea va continua cu o expozitie dedicata Anului Scolii, iar ziua se va incheia cu un Bal traditional sasesc.

Crit, sat sasesc aflat la granita judetelor Brasov si Mures, era locuit de 800 de sasi inainte de razboi. Inainte de Revolutie, in Crit mai ramasesera in jur de 400 de sasi, iar in prezent, doar 8 sasi mai locuiesc in sat. Dietmar Depner (37 de ani), clopotarul bisericii fortificate din Crit, e cel mai tanar sas care a ramas in sat. Sofia Folberth e cel mai batran reprezentant al comunitatii sasesti de aici. La cei 93 de ani, doamna Sofia isi aminteste perfect si poate povesti ore in sir despre traditiile si oranduiala de altadata a sasilor. Isi doreste doar "sa se gaseasca cineva sa duca mai departe". In timp ce le prezinta turistilor documente, regulamente scolare sau carti scrise de membri de vaza ai comunitatii, care au rezistat cateva secole si sunt pastrate acum cu grija la biserica fortificata din Crit, marturiseste ca incearca sa transcrie zilnic o parte dintre documentele scrise de mana in limba gotica, acum cateva sute de ani, de teama ca acestea sa nu se piarda. Doamna Sofia este printre ultimii care inteleg si pot descifra aceste documente.

Registrul vecinatatii din Crit

Registrul vecinatatii din Crit

Foto: Hotnews

In Crit, biserica fortificata si fosta casa parohiala, reconstruita recent dupa planurile initiale, strajuiesc, de pe un deal, intreg satul. Unul dintre cele mai vechi regulamente scolare din

Romania, datand din anii 1500, poate fi inca consultat in Crit, alaturi de alte documente de referinta, si la fel de vechi, ale comunitatii sasesti. Localnicii povestesc despre oranduiala de altadata, despre asezarea in biserica, despre regulile din cadrul fostelor "vecinatati" - cum era organizata comunitatea sasilor.

In Crit mai sunt pastrate si astazi vechea lada a vecinatatii, regulamentul si registrul vecinatatii, pe care doamna Sofia, simbolul satului, le prezinta turistilor. De la localnici puteti invata sa gatiti deliciosul lichiu - desertul nelipsit la sarbatorilor sasilor. De asemenea, in cateva ore puteti realiza, manual, o pereche de papuci de pasla, la mare cautare in zona. Mariana Purghel realizeaza papuci, genti, palarii si jucarii de pasla si e mandra ca insusi Printul Charles a cumparat o palarie de pasla din magazinul din Viscri.

  • Fondurile stranse in timpul festivalului, directionate catre invatamantul in limba germana

Doamna Sofia

Doamna Sofia

Foto: Hotnews

Sarbatoarea sasilor din Transilvania, Saptamana Haferland, isi propune sa ii invete pe turisti lucruri noi si interesante legate de traditiile din zona saseasca,dar si sa contribuie la sprijinirea invatamantului in limba germana din Romania. La nivel national, potrivit statisticilor oficiale, in gradinitele si scolile din Romania sunt inscrisi 23.156 copii care invata in limba germana, insa numarul profesorilor care pot preda discipline in aceasta limba este insuficient. Pentru a-i sprijini pe cei care vor sa devina dascali pentru clasele cu predare in limba germana, Fundatia Michael Schmidt a acordat burse de studiu, incepand din 2013, unui numar de 17 studenti, prin care a fost suportata taxa universitara a acestora.

Fondurile stranse in timpul festivalului, prin sponsorizari si donatii, vor fi redirectionate catre noi burse de studiu si catre alte proiecte dedicate invatamantului

Orga bisericii din Crit (restaurata)

Orga bisericii din Crit (restaurata)

Foto: Hotnews

in limba germana. Un alt demers al Fundatiei este furnizarea de materiale didactice in limba germana catre toate clasele pregatitoare, cu predare in limba germana, din intregul judet Sibiu, urmand ca din toamna, acest proiect sa fie extins si in zona de nord a tarii, in judetele Maramures si Satu-Mare.

Initiatorii evenimentului, Fundatia Michael Schmidt, impreuna cu Fundatia Tabaluga, sustinute de Fundatia Adept si Fundatia Mihai Eminescu Trust, isi propun sa sprijine activ conservarea si restaurarea mostenirii culturale a sasilor, inclusiv promovarea turistica a acestei zone. Fundatiile care activeaza in zona au actiuni care vizeaza de la protectia ecosistemului unic si sustinerea producatorilor locali, pana la restaurarea sau reconditionarea caselor traditionale si a monumentelor locale, actiuni caritabile in domeniul social sau educational.

Lichiu traditional

Lichiu traditional

Foto: Hotnews

Fundatia Michael Schmidt are ca scop principal conservarea patrimoniului cultural sasesc, precum si dezvoltarea de proiecte educationale pentru promovarea limbii germane in Romania. Fundatia a fost infiintata in 2010, iar, pana in acest moment, a implementat numeroase proiecte in Tara Ovazului si nu numai. Printre proiectele implementate de fundatie se numara: restaurarea Orgii Bisericii din Crit, finantarea filmului "Orgile din Transilvania, o intoarcere in timp", reconstruirea casei parohiale din Crit dupa planurile initiale, ajutorarea victimelor inundatiilor in anul 2010 in judetul Botosani, precum si sustinerea unor proiecte initiate de alte organizatii, cum sunt: Fundatia Peter Maffay - inaugurarea centrului destinat copiilor provenind din familii cu probleme de la Roades, UNICEF - prevenirea abandonului scolar, Asociatia "Rumanien Soforthilfe" prin finantarea a doua locuri pentru copii in "casa Prietenia", Premiul Cultural Sasesc si sprijinirea unor manifestari artistice precum proiectul "Clasic e fantastic"sau "Musica Coronensis.