“Analfabeta care stia sa socoteasca”, de Jonas Jonasson, aparuta acum cateva zile la Editura Trei – nici ca se putea o carte mai buna de luat in vacanta! Consideratiile ironice si incursiunile satirice ale autorului in politica internationala sunt savuroase, povestea merge ca pe roate, personajele sunt calde, umane, firesti - desi, nu prea! Din primele pagini ale cartii incepe un rostogol de aventuri dementiale, relatate cu un umor de cea mai buna calitate. O fata analfabeta din Africa de Sud este proiectata in tumultul politicii internationale de prin anii '80, este implicata in proiecte militare ultrasecrete, este urmarita de servicii secrete, se imprieteneste cu presedintele Chinei etc.

"Analfabeta care stia sa socoteasca", Jonas JonassonFoto: Editura Trei

Ajunge in Suedia unde e in sfarsit bucuroasa ca intalneste oameni normali. Doar ca pana si aici e nevoita sa convietuiasca cu un tanar republican obsesiv, pe care ajunge sa-l porecleasca “idiotul”, si cu o tanara foarte nervoasa, revolutionara marxist-leninista.

Scena politica in care se desfasoara romanul este reala – in cea mai mare parte – si constituie un prilej de savuroroase ironii din partea autorului, Jonas Jonasson – fost jurnalist. Cine a citit cartea lui anterioara, “Barbatul care a implinit 100 de ani si a sarit pe fereastra” stie la ce ma refer si probabil ca nu prea are nevoie de recomandarea aceasta pentru a inhata romanul.

Povestea incepe cu o fetita, Nombeko, in varsta de 14 ani, ce curata latrinele din Soweto, Africa de Sud, si se termina cu o scena halucinata in care ea, de acum in varsta de 47 de ani, impreuna cu regele si prim-ministrul Suediei, incearca sa pregateasca o tocanita de gaina, cu cartofi furati, intr-o casuta la tara. Langa casuta asteapta o inocenta bomba nucleara de trei megatoane.

Cele 500 de pagini ale romanului o sa para cam putine, cand ajungeti la final. Jonas Jonasson e un foarte bun povestitor, intamplarile de necrezut ale cartii par foarte verosimile cand le parcurgi, iar acest lucru – a crea o fictiune coerenta si convingatoare din fapte nebunesti - destul de putini autori stiu sa il faca.

Dupa o lunga cariera de jurnalist, consultant media si producator TV, Jonas Jonasson a decis sa inceapa o noua viata. Lucreaza la un manuscris, vinde drepturile de autor unei edituri importante din Suedia si se muta apoi intr-un orasel de pe malul Lacului Lugano din Elvetia, la doar cativa metri de granita italiana. Manuscrisul devine un roman, Barbatul care a implinit 100 de ani si a sarit pe fereastra. In 2010 a fost cea mai bine vanduta carte din Suedia. La Editura Trei a aparut in 2011.