Ajunsa la a 15-a editie, decernarea premiilor Academiei Europene de Film va avea loc pe 8 decembrie 2007 si va fi transmisa de canalul HBO de la ora 20.30. În ceea ce priveste candidatii, principalele favorite sunt doua filme britanice care au strans, deja, de-a lungul anului, o multime de premii - Regina, cu sase nominalizari si Ultimul rege al Scotiei cu cinci nominalizari. Din urma, cu patru nominalizari dar cu sanse mari, vine tare castigatorul Palme d’Or-ului si filmul 4 luni, 3 saptamani si 2 zile.

Regizorul Cristian Mungiu este unicul posesor al unei duble nominalizari (scenariu si regie). Actrita Anamaria Marinca a primit si ea o nominalizare la categoria cel mai bun rol feminin.

In rest, titluri mai mult (ambitioasa animatie franceza Persepolis, tragi-comicul italienesc Fratele meu e fiu unic) sau mai putin (emotionantul si delicatul Irina Palm, cu nominalizari pentru ambii protagonisti, Marianne Faithful si Miki Manojlovic) titrate.

Sau, de ce nu, titluri mai mult (revenirea lui Fatoh Akin, dupa deja cultul germano-turc Head On, cu Auf der anderen Seite sau noul si foarte coloratul Paul Verhoeven, Lista neagra) sau mai putin (ambitioasa ecranizare Parfumul dupa romanul omonim al lui Patrick Suskind) abonate ale festivalurilor.