Editura Nemira sărbătoreşte astăzi 24 de ani de activitate editorială de la înfiinţarea, pe 22 iulie 1991, de către Valentin Nicolau, fiind una dintre primele edituri independente din România post-decembristă. Odată cu această aniversare, Nemira reia concursul de debut în proză, după o pauză de mai bine de 15 ani.

Fondatorul ei, editorul şi dramaturgul Valentin Nicolau a promovat încă de la început nume importante din cultura şi literatura română de astăzi. Astfel, la Nemira au debutat Horia-Roman Patapievici, cu volumul de eseuri Cerul văzut prin lentilă, în acelaşi an, a fost publicat post mortem, Ioan Petru Culianu cu monografia Mircea Eliade, apoi Radu Aldulescu, Lucian Vasilescu, Petre Barbu sau Radu Jörgensen.

Portofoliul de autori români clasici sau contemporani publicaţi de Valentin Nicolau îi cuprinde pe scriitorii Mircea Nedelciu, Mircea Horia Simionescu, Ştefan Agopian, Ion Băieşu, George Banu, Sorin Antohi, Paul Goma, Şerban Foarţă, Simona Popescu, Mihai Sin sau Emil Brumaru.

Povestea Nemira continuă şi, odată cu aniversarea a 24 de ani de la înfiinţare, se lansează concursul de debut în proză care acum va purta numele “Valentin Nicolau”, în memoria fondatorului editurii. Toate detaliile despre participare şi selecţia manuscrisului câştigător vor fi anunţate săptămâna viitoare.

Nemira s-a impus pe piața editorială prin colecţia Nautilus SF, în care au fost publicaţi pentru prima dată în România romancieri ca Stephen King, Frank Herbert, autorul seriei Dune, Philip K. Dick sau Isaac Asimov şi în care au apărut capodopere ale literaturii science-fiction internaţionale, majoritatea distinse cu prestigioase premii (Hugo, Nebula).

În 1994, Nemira câştigă premiul pentru cea mai bună editură la prestigiosul Eurocron (Convenţia europeană de science fiction), la prima ediţie din România.

Planul editorial nu a cuprins doar cărţile fundamentale ale literaturii science-fiction şi fantasy, ci şi nume mari ale literaturii universale, publicate tot pentru prima dată în România, precum scriitorii John Kennedy Toole, Paulo Coelho, Pascal Bruckner, Sven Hassel – cel mai mare succes editorial în anii de după Revoluţie – sau pe eseiştii Elias Canetti şi Roger Caillois.

Pe lângă binecunoscutele colecţii Suspans şi Nautilus SF, în prezent portofoliul editurii Nemira cuprinde o colecţie de literatură universală de prestigiu, Babel, o colecţie de studii fundamentale despre teatru, Yorick, precum şi popularele colecţii Damen Tango şi Bonton. Cititorii se bucură, totodată şi de titlurile din colecţiile Epoca, Istoria, Porta Magica, Philemon sau Byzantium.