Orchestra Română de Tineret va deschide Festivalul Mahler de la Toblach/Dobbiaco (Italia), cu un concert care, într-o altă formulă, a generat deja entuziasmul publicului bucureştean de la Ateneu în această săptămînă.

Orchestra Romana de Tineret -Ateneu 2015: Foto Virgil OprinaFoto: Tinerimea Romana

Concertul va avea loc pe 18 iulie 2015, la Toblach (Dobbiaco) – Italia, în Sala “Gustav Mahler”, în deschiderea Festivalului International „Gustav Mahler”, Orchestra Română de Tineret evoluând sub bagheta lui Cristian Mandeal, solistă pianista Oxana Corjos, cu un program ce începe cu Rapsodia I de Enescu, continuă cu Burlesca pentru pian si orchestră de Richard Strauss şi se încheie cu Simfonia I de Mahler.

Managerul Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română”, Marin Cazacu declara înaintea acestui turneu: „Sunt foarte mîndru de asocierea în parteneriat cu Institutul Cultural Român. Mi se pare firesc să vă spun că anul acesta vor fi cele mai multe evenimente pe care le-am organizat vreodată în acest parteneriat și mă refer la Centrul Național de Artă „Tinerimea Română” împreună cu Institutul Cultural Român. Primul concert extraordinar are loc chiar sîmbătă, este vorba de deschiderea Festivalului Gustav Mahler din nordul Italiei, de la Dobbiaco. Dobbiaco pare o localitate necunoscută, dar ea este foarte celebră printre muzicieni pentru că acolo își petrecea toate vacanțele de vară celebrul compozitor austriac Gustav Mahler. In memoria sa, comunitatea locală a construit o sală de concerte de 1500 de locuri care se numeşte Auditorium Gustav Mahler și aici se organizează în fiecare an un festival de o mare importanță europeană. Orchestra noastră a fost invitată de deschidă acest festival în data de 18 iulie, când va interpreta atât o lucrare românească, Rapsodia I de George Enescu, cât şi Burlesque de Richard Strauss, solistă fiind Oxana Corjos și în partea a doua celebra Simfonie I de Mahler. Dirijorul orchestrei va fi cel care a însemnat de fapt și înseamnă enorm pentru această orchestră, mentorul atâtor generații de muzicieni români, maestrul Cristian Mandeal.”

Orchestra Română de Tineret - prima orchestră simfonică de tineret din România a luat fiinţă la Sinaia în vara anului 2008, la iniţiativa violoncelistului şi directorului artistic al acesteia, Marin Cazacu, cu sprijinul Fundaţiei "Prietenii muzicii -Serafim Antropov". Membrii săi, marea majoritate cu vârste cuprinse între 18 şi 28 de ani, sunt selectaţi dintre cei mai buni la nivel naţional. Pregătirea tehnică şi artistică este asigurată de la înfiinţare de maestrul Cristian Mandeal. Proiectul "Orchestra Română de Tineret - spirit enescian şi tradiţie europeană" a pornit din necesitatea racordării tinerei generaţii de muzicieni români la exigenţele şi aspiraţiile artistice europene.

Membră din 2011 a EFNYO (European Federation of National Youth Orchestras), Orchestra Română de Tineret a participat la toate edițiile Festivalului Internațional "Enescu și Muzica Lumii" de la Sinaia începând cu anul 2008. Începând din 2011 a fost constant prezentă în cadrul Festivalului Internațional "George Enescu". În anii 2012 și 2014, a triumfat în cadrul Festivalului Internațional al orchestrelor de tineret "Young Euro Classics" de la Berlin. Orchestra Română de Tineret a desfășurat de asemenea începând din 2011 turnee internaționale în Franța, Germania și Italia, fiind invitată să concerteze în săli celebre precum Santa Cecilia din Roma, Konzerthaus sau Berliner Philarmonik din Berlin, fiind prima orchestră românească prezentă în această celebră sală de concert. Orchestra are statutul de invitat permanent al Stagiunilor Magice organizate de Lanto Communication.

Evenimentul este organizat de Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română şi Institutul Cultural Român.