În perioada 15 iunie – 26 iulie 2015 are loc cea de-a treia ediție a Festivalului “Lo spirito della musica di Venezia" . Tema ediției din acest an a festivalului este: Veneția poartă spre Orient: dialog între culturi - temă dedicată orașului lagunar – un oraș emblemă și centru de schimburi culturale, muzicale, economice și filozofice între diferite civilizații și culturi ale zonei mediteraneene și Orientul Mijlociu.

Cu această ocazie, IRCCU Veneția, organizează un concert de muzică barocă cu titlul: Canto barocco: viaggio musicale dal madrigale al melodramma acre va fi susținut de soprana Rodica VICĂ și pianista Diana IONESCU în data de 22 iulie 2015, ora 18:00, în Sala Apollinee a Teatrului La Fenice. În program piese de: Claudio Monteverdi, Georg Friedrich Händel, Antonio Vivaldi, Domenico Scarlatti, Jean Philippe Rameau, Marc Antonio Cesti și Domenico Cimarosa.

Tot la Veneția, la invitația Venetia Antiqua Ensemble, soprana Rodica VICĂ va susține două concerte, în data de 24 și 26 iulie 2015, ora 19:00, pe scena prestigioasei Scuola Grande di San Giovanni Evangelista. Cu titlul L’opera stravagante: Vivaldi vs Händel – virtuosismi e confronto, soprana Rodica VICĂ alături de Venetia Atiqua Ensemble va interpreta arii de Antonio Vivaldi și Georg Friedrich Händel. Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția este partener al celor două concerte.

Rodica VICĂ, soprană – este solist invitat al multor opere și filarmonici, atât din România, cât și din străinătate. Soprana a debutat pe scena Operei Naționale București, în anul 2010, la vârsta de 24 de ani, iar apoi a colaborat permanent cu această instituție, interpretând roluri principale în operele: Flautul fermecat (Regina Nopții) de W. A. Mozart, Rita de G. Donizetti, Alcina de G. Fr. Händel, La Cenerentola de G. Rossini, L’elisir d’amore de G. Donizetti. În ceea ce priveşte interpretarea altor roluri de operă, Rodica Vică a mai susținut până în prezent: Rosina din Bărbierul din Sevilla de G. Rossini, Norina din Don Pasquale de G. Donizetti, Nerina din Le Pescatrici de J. Haydn şi Belinda din Dido şi Aeneas de H. Purcell (spectacol înscris în „Stagiuniea Tinerilor Muzicieni” şi transmis de TVR Cultural şi Radio România Muzical). Rodica Vică este câștigatoarea a numeroase premii la concursuri naționale si internaționale: Premiul I la Concursul Internaţional de muzica barocă “La Stravaganza“ Cluj- Napoca, Premiul II la Concursul Radiodifuziunii Române “Drumul spre celebritate” (2012), Premiul pentru cea mai Bună Interpretare Muzicală în cadrul Trofeului “Ion Dacian“ pentru Tineri Interpreţi (2011)

În toamna anului 2012, Rodica Vică a fost invitată să participe la unul dintre cele mai prestigioase proiecte de operă din Romania, Indiile Galante de J. Ph. Rameau în regia celebrului Andrei Șerban, la Opera Națională Română Iași. În urma concursului Piccolo Festival del Friuli Venezia, soprana Rodica Vică a obținut rolul Marchesa Lucinda din opera La Cecchina de N. Piccini, producție ce a avut loc în vara anului 2013, în numeroase orașe din Italia, sub conducerea muzicală a reputatului dirijor Filippo Maria Bressan.

În vara anului 2014 Rodica Vică debuta internațional în rolul Donna Anna din opera Don Giovanni de W. A Mozart la Viena în cadrul festivalului Klassik Festival Schloss Kirchstetten, iar în toamna aceluiași an deschidea Festivalul Internațional de muzică barocă din Varazdin – Croația, alături de una dintre cele mai bine clasate orchestre de muzică barocă, Accademia Bizantina, sub conducerea dirijorului Ottavio Dantone.

În vara anului 2015, soprana își va face apariția în numeroase concerte cu programe inedite și în primă audiție alături de orchestre de renume din Austria, Italia, Germania, Romania și Croația.

Diana IONESCU, pianistă – “Ambasadoare a culturii române peste hotare și premiată pentru contribuția sa la relațiile româno-britanice, pianista Diana Ionescu este considerată una dintre cele mai fermecătoare interprete ale generației sale.“

Îndrumată încă de la o vârstă fragedă de personalităţi precum Sanda Bobescu, Olga Szel şi Dan Grigore, iar mai târziu de Alexis Weissenberg, Marta Argerich, Lory Wallfisch şi Richard Goode, ea a fost încurajată în mod constant să-şi dezvolte abilităţile extraordinare de care a dat dovadă încă din copilărie. Numeroasele premii obţinute în competiţii internaţionale (Premiul I la Concursul “George Enescu” – Bucureşti 2001; Premiul “Alexis Weissenberg”, The Glass Seller's Trophy – Londra 2010), precum şi prestaţiile de marcă în cadrul marilor festivaluri (George Enescu 2001, Verbier Festival 2006, Progetto Martha Argerich 2008, St Prex Classics 2010–2011) au transformat-o într-un vector important al culturii române în străinătate. În timpul studiilor la Guildhall School of Music and Drama cu Joan Havill şi Ronan O’Hora, a avut numeroase concerte în Marea Britanie, pe scene prestigioase precum Wigmore Hall, Barbican Hall, Queen Elizabeth Hall, Purcell Room, LSO St Luke’s, St Martin-in-the-Fields, CBSO Birmingham, Covent Garden. Colaborările ei cu muzicieni precum Belcea Quartet, Transylvan Quartet, violonistul şi compozitorul Vlad Maistorovici, soprana Teodora Gheorghiu, precum şi cu orchestre faimoase – Orchestra Naţională Radio, Orchestra Filarmonicii din Bucureşti, Guildhall School Orchestra – i-au asigurat concerte şi înregistrări de cea mai înaltă calitate. Pentru toate aceste realizări, i s-a decernat “Diploma Ambsadorilor” pentru contribuţia la parteneriatul cultural româno–britanic (22 octombrie 2011). În prezent, îşi finalizează teza de doctorat pe tema lucrărilor solo pentru pian ale lui Enescu, sub îndrumarea prof. Ronan O’Hora şi a prof. Alexander Lingas. Printre proiectele sale se numără înregistrarea integralei sonatelor pentru pian de Mozart pentru Radio România. Prezenţa Dianei Ionescu în Marea Britanie a fost sprijinită cu generozitate de Fundaţia Raţiu şi de The Leverhulme Trust.

Evenimentul este organizat de Fundația Teatrului La Fenice, Regiunea Veneto, Primăria orașului Veneția și Camera de Comerț a Veneției, în colaborare cu Universitatea Ca’ Foscari și Conservatorul de Muzică Benedetto Marcello și sub patronajul Ministerului pentru Bunuri și Activități Culturale al Italiei.