Editura Nemira publică primul volum din seria Witcher, Ultima dorinţă, de Andrzej Sapkowski, cartea care a stat la baza jocurilor video Witcher, cu milioane de fani în toată lumea.

Ultima dorinta, de Andrzej SapkowskiFoto: Editura Nemira

Primul joc video Witcher s-a lansat în 2007 şi a fost un succes imediat, la fel continuarea din 2011, iar partea a treia s-a lansat anul acesta în luna mai şi a atins recordul de 1 milion de precomenzi. Romanele autorului polonez au intrat astfel în cultura populară, mai întâi în spaţiul est-european, apoi şi în Vestul Europei şi America, odată cu traducerea în limba engleză, începută tot în 2007.

Ultima dorinţă apare în colecţia Nautilus-Fantasy, cu sprijinul Institutului Polonez din Bucureşti şi este tradus din limba poloneză de Mihaela Fiscutean.

Romanul este povestea lui Geralt, un vânător cu păr alb și ochi pătrunzători, cu puteri magice, elixire fermecate și gânduri necurate. Vânătorul este… un luptător periculos și un asasin fără milă. Iar victimele sunt alese pe sprânceană… Cutreierând ținuturi de poveste, ucigașul descoperă la fiecare pas că aparențele sunt înșelătoare: nu oricine pare monstruos e un monstru și nu orice basm e o feerie cu zâne. Regi incestuoși, duhuri răzbunătoare, fecioare crude, harpii îngrozitoare și vampiri fără vlagă îi ies tot timpul în cale. Și adesea nu sunt ceea ce par…

„Asemenea lui China Miéville și Neil Gaiman, Andrzej Sapkowski ia ce e vechi și creează ceva cu totul nou.” Foundation

„Seria Witcher reprezintă o culme a genului fantasy din ultimele decenii. Imaginația debordantă a scriitorului polonez cucerește orice cititor.” The Guardian

ANDRZEJ SAPKOWSKI s-a născut pe 21 iunie 1948 în Lodz, Polonia. A studiat economia și a lucrat ca agent de vânzări pentru o companie străină. A tradus literatură science fiction și în 1986 a scris prima povestire în glumă, dar textul a fost publicat imediat în revista Fantastyka. A devenit apoi scriitor full time, cucerind și publicul larg, și criticii literari. Faima i-a adus-o seria Wiedźmin (Vrăjitorul), cunoscută sub titlul The Witcher și popularizată la scară largă datorită seriei de jocuri video cu același nume, care se bucură de un succes răsunător. Saga care l-a conscrat cuprinde trei volume de povestiri, publicate în mai multe ediții și sub mai multe titluri. Ostatnie życzenie – 1993 (Ultima dorință) a apărut inițial sub titlul Wiedźmin în 1990. Au urmat volumele Miecz przeznaczenia – 1992 (Sabia destinului)și Krew elfów – 1994 (Sângele elfilor). Seriei i s-au adăugat, în timp, și alte cărți, iar autorul a semnat și alte volume de proză scurtă și romane. Autorul a câștigat numeroase premii prestigioase. A primit două distincții de la The European Science Fiction Society și cinci premii Zajdel. În anul 2012 i s-a decernat Medalia de Merit pentru Cultură Gloria Artis în Polonia.