Andrei Ionita, violoncelistul roman de doar 21 de ani, a castigat medalia de aur a unuia dintre cele mai importante concursuri internationale de muzica. International Tchaikovsky Competition se desfasoara la fiecare patru ani la Moscova si este deschisa pianistilor, violonistilor si violoncelistilor pana in 30 de ani. Ionita este primul roman care castiga aceasta competitie. Directorul concursului este Valery Gergiev, dirijorul principal al London Symphony Orchestra. Premiul intai la categoria violoncel, in valoare de 30.000 de dolari, a fost castigat de Andrei Ionita, marele premiul al competitiei, in valoare de 100.000 de dolari, urmand sa fie anuntat vineri si acordat instrumentistului care a adunat cele mai mari note din partea juriului.

HotNews.roFoto: Hotnews

Concursul Ceaikovski este una dintre cele mai dure competitii de muzica clasica din lume, atat prin repertoriul extrem de solicitant pentru solist, cat si prin presiunea asupra concurentilor provocata de o expunere mediatica mare atat in Rusia, cat si in presa internationala. “Astazi se pare ca se cere mai degraba un solist de tip super-erou, cineva care sa poata canta tehnic perfect si in acelasi timp cu profunzimea unui batran filozof”, scria unul dintre membrii juriului competitiei, violoncelistul Lynn Harrell.

Andrei Ionut Ionita a absolvit Colegiul National Sf. Sava din Bucuresti si a studiat la Universitatea de Arte din Berlin. Mai are in palmares cateva premii, dar niciunul atat de important precum cel obtinut in aceasta saptamana. In 2014 s-a clasat al doilea in Concursul International de Muzica ARD. A cantat la Opera din Berlin, la Petit Palais din Paris si urmeaza sa debuteze cu Deutsches Symphonie-Orchester la Berlin. Andrei Ionita canta pe un violoncel din 1671, fabricat de Giovanni Battista Rogeri, donat de German Foundation for Musical Life.

Dupa o selectie preliminara, in competitia internationala Ceaikovski intra 25 de instrumentisti la categoriile cu corzi (vioara si violoncel) si 30 de pianisti, care sunt invitati la auditii la Moscova si St. Petersburg. Dupa doua runde sunt alesi sase finalisti. In prima runda, concurentii trebuie sa sustina un recital de cel putin 40 de minute in al carui repertoriu, in acest an, au fost bucati de Bach, Ceaikovski si Piatti. Runda a doua include obligatoriu o sonata de Beethoven, Schubert sau Brahms si un concert de Haydn. In runda finala, cei sase concurenti ramasi canta Ceaikovski si un concert la alegere. Juriul este format din artisti prestigiosi din intreaga lume.

Duritatea competitiei a provocat si mini-drame, precum cea a pianistului Alexander Lubyantsev care, dupa ce a castigat premierul trei la editia din 2007 si a fost eliminat inca din prima runda in editia din 2011, a inceput sa traiasca jucand la bursa din Moscova.