Pictorul Ion Grigorescu deschide seria intalnirilor Arte Martiale: proiectii, dezbateri, polemici, confesiuni de la Institutul Cultural Roman programata marti, 27 noiembrie 2007, de la ora 18.00. In cadrul acestor intalniri artistii vorbesc despre ei, despre arta lor, sunt supusi tirului intrebarilor publicului.

In ultima zi de marti, Institutul Cultural Roman va invita la confruntarea cu un artist contemporan. La Arte Martiale, artistii nu expun, ci sunt expusi. Tirului intrebarilor. Publicul este chemat in ring echipat si pregatit pentru eschive.

La Arte Martiale artistii nu mai au alibiul unei expozitii de perete, care „sa vorbeasca de la sine" prin imagini autosuficiente, uneori obscure. La Institutul Cultural Roman, artistii se explica, ne implica, va intriga, informeaza institutia.

In cadrul acestor reuniuni, veti putea intalni artisti (prea bine) intelesi, artisti neintelesi, artisti (aparent) de neinteles. Artisti de for public si artisti de sertar. Artisti care una zic si alta fac, artisti care asta fac si asta zic, artisti care fac si tac: pana acum.

La proba orala, ei spun de ce fac ceea ce fac, ce cred despre arta, public, societate, actualitate.

Anul 2007 este un an de exceptie pentru arta romaneasca. Ion Grigorescu expune la Documenta de la Kassel. Dan Perjovschi face parte din selectia internationala la Bienala de la Venetia. La Donumenta de la Regensburg artistii romani tin afisul.

Primul invitat la Arte Martiale este Ion Grigorescu (57 de ani, trei copii), pictor, fotograf, autor de performance, pictor de biserici, artist video, contestatar al regimului si sistemului comunist, critic al societatii consumiste de azi. Imaginarul sau navigheaza intre corp, sex si credinta.

Moderatorul acestei prime runde este: Erwin Kessler. In deschidere va vorbi Horia-Roman Patapievici, presedintele Institutului Cultural Roman.