Saptamana trecuta, pe 10 iunie, proiectia filmului "Morometii" in regia lui Stere Gulea deschidea in forta programul aniversar dedicat celebrului roman al lui Marin Preda, in prezenta unui public numeros. Si daca, cu o seara in urma, pe 17 iunie, universul morometian le-a fost infatisat britanicilor, la 60 de ani de la publicarea acestei carti definitorii pentru identitatea culturala romaneasca, prin intermediul unui eveniment literar, a venit timpul ca personajele lui Marin Preda sa prinda viata in teatru, prin intermediul a doi indragiti actori romani: Marcel Iures si George Mihaita.

Marcel Iures si George MihaitaFoto:

Pe data de 20 iunie, incepand cu ora 15:00, la Leicester Square Theatre, in inima Londrei, programul "Morometii 60: Jubileul unei capodopere" va continua cu o reprezentatie unica a spectacolului Teatrului ACT din Bucuresti "Pai... despre ce vorbim noi aici, domnule?".

Intr-un adevarat tur de forta teatral, universul inconfundabil al "Morometilor" este readus la viata cu ajutorul unei adaptari semnate de Catalin Stefanescu si in regia reputatului Alexandru Dabija. Spectacolul se concentreaza asupra figurii inegalabilului Ilie Moromete, angajat intr-un dialog plin de ironie si sclipind de inteligenta cu cel mai bun prieten al sau, slobodul la gura Cocosila, in care sunt puse sub semnul intrebarii moravurile sociale si politice ale unei lumi ce a luat-o razna.

Premiera absoluta a piesei a avut loc pe 3 martie 2014 la Teatrul ACT din Bucuresti, avand parte de o primire de o primire calduroasa atat din partea publicului, cat si a criticilor. Regizorul Alexandru Dabija saluta initiativa lui Catalin Stefanescu, practic debutul acestuia in dramaturgie, si spunea despre aceasta punere in scena: "Mi-e frica de tarani si de dramaturgia contemporana. Pe de alta parte, am vrut dintotdeauna sa vad la Act o piesa cu tarani. Si, uite ca am parte de ea. Ma bucur, asta e cuvintul. Ma bucur de piesa lui Catalin Stefanescu, de fabulosul roman al lui Preda, de actorii George si Marcel. Asa e la noi, ne bucuram de toate prostiile".

"Morometii 60: Jubileul unei capodopere" este un program complex dedicat uneia dintre cele mai influente carti din literatura romana moderna, precum si un omagiu adus personalitatii remarcabile a autorului ei, cuprinzand evenimente din mai multe domenii (teatru, cinematografie, literatura si arte vizuale) si avandu-i ca invitati pe regizorul Stere Gulea, profesorul, scriitorul si criticul literar Caius Dobrescu, precum si pe actorii Marcel Iures, George Mihaita si Jack Klaff. Seria de evenimente va continua luna aceasta si in prima jumatate a lunii iulie prin intermediul Seriei "Marin Preda in film" la "Cinemateca romaneasca". De asemenea, la sediul ICR Londra va putea fi vizitata, pana in data de 10 iulie, expozitia expozitia de fotografie "Marin Preda: O viata in imagini si carti", realizata de ICR Londra cu sprijinul Muzeului National al Literaturii Romane, care include instantanee din viata scriitorului, imagini de arhiva cu manuscrisele sale, dar si imagini de pe platourile de filmare a "Morometilor" lui Stere Gulea.