Primul eveniment din cadrul proiectului „Moromeții 60. Jubileul unei capodopere” se va desfășura miercuri, 10 iunie, la Institutul Cultural Român din Londra. Binecunoscutul regizor Stere Gulea va inaugura seria „Marin Preda în film” la „Cinemateca românească”, cu proiecția filmului „Moromeții”, urmată de un dialog cu publicul. Tot cu această ocazie, este inaugurată expoziția „Marin Preda: O viață în imagini și cărți”, cuprinzând instantanee din viaţa scriitorului, imagini de arhivă cu manuscrisele sale, dar și imagini de pe platourile de filmare ale celebrei ecranizări a „Moromeţilor”, considerată pe drept cuvânt unul dintre cele mai bune filme românești din toate timpurile.

Morometii, regia Stere GuleaFoto: ICR Londra

Proza lui Marin Preda, o cronică realistă și nuanțată a istoriei recente a României, însuflețită de personaje memorabile și abordând teme morale și politice grave, a fost de-a lungul anilor o consistentă sursă de inspirație pentru marele ecran. „Cinemateca românească” de la ICR Londra programează câteva dintre cele mai reușite adaptări cinematografice ale romanelor marelui scriitor, deschizându-se cu una dintre capodoperele incontestabile ale ultimelor decenii de film românesc.

Programul seriei de ecranizări după operele lui Marin Preda mai cuprinde: 25 iunie –„Cel mai iubit dintre pământeni” (1993, regia Șerban Marinescu) și 9 iulie –„Marele singuratic” (1976, regia Iulian Mihu). Partener: Centrul Naţional al Cinematografiei.

„Moromeții 60” este dedicat uneia dintre cărțile esențiale ale literaturii române, la 60 de ani de la publicarea acesteia și include evenimente din mai multe domenii: teatru, cinematografie, literatură și arte vizuale. Printre invitați se regăsesc pe profesorul, scriitorul și criticul literar Caius Dobrescu și actorii Marcel Iureș, George Mihăiță și Jack Klaff.

Următoarele evenimente din cadrul Moromeții 60:

Moromeții în era digitală: o seară literară cu Caius Dobrescu și Jack Klaff

17 iunie, ICR Londra

Considerat o operă fundamentală a literaturii române, romanul Moromeții s-a bucurat și de o bună circulație internațională, grație traducerilor în diverse limbi. Pentru a marca cei 60 de ani scurși de la apariție, Moromeții sunt prezentați publicului britanic și prin intermediul unei seri literare, organizată sub forma unei discuţii despre creaţia lui Marin Preda și avându-l ca invitat pe reputatul profesor și critic literar Caius Dobrescu. Actorul britanic Jack Klaff va citi din traducerea în limba engleză a romanului.

Cu aceeași ocazie, ICR Londra va pune la dispoziția cititorilor străini, în versiune digitală, câteva fragmente din excelenta versiune engleză a cărţii, semnată de traducătorul N. Mișu și publicată în anul 1957 de către Editura pentru Limbi Străine, ca o invitație la lectura întregii cărți, disponibilă spre împrumut la British Library. Selecția va putea fi accesată liber de pe site-ul ICR Londra.

Spectacolul „Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?” al Teatrului ACT din București, cu Marcel Iureș și George Mihăiță

20 iunie, Leicester Square Theatre

Într-un adevărat tur de forță teatral, doi dintre cei mai iubiți actori români, Marcel Iureș și George Mihăiță, readuc la viață – cu ajutorul unei adaptări semnate de Cătălin Ștefănescu și în regia lui Alexandru Dabija – universul inconfundabil al Moromeților, într-un spectacol îmbibat de umorul tăios și înțelepciunea piezișă ale satului oltenesc. Spectacolul se concentrează asupra figurii inegalabilului Ilie Moromete, angajat într-un dialog plin de ironie și sclipind de inteligență cu cel mai bun prieten al său, Cocoșilă, în care sunt puse sub semnul întrebării moravurile sociale și politice ale unei lumi ce a luat-o razna.