Peste 300 de cercetatori din 22 de tari la Conferinta de Studii Romanesti de la Bucuresti

de D.S.     HotNews.ro
Vineri, 5 iunie 2015, 15:40 Actualitate | Cultură

În perioada 16-19 iunie 2015, va avea loc la București cea de-a VII-a ediție a Conferinței de Studii Românești, eveniment organizat de Societatea de Studii Românești (SRS – Society for Romanian Studies) și Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Universității Bucureşti, în parteneriat cu Institutul Cultural Român și Școala Naţională de Studii Politice și Administrative.

Având tema „Linking Past, Present and Future”, conferința marchează împlinirea a 25 de ani de la schimbările de regim petrecute în România şi Republica Moldova și este găzduită de Facultatea de Ştiinţe Politice (Str. Spiru Haret nr. 8), reunind peste 300 de participanţi din SUA, Marea Britanie, Ungaria, Elveţia, Danemarca, Canada, Austria, Franţa, Italia, Germania, Israel, Serbia, Olanda, Belgia, Irlanda, Cehia, China, Finlanda, Hong Kong, Suedia, Republica Moldova şi România.

Temele abordate sunt extrem de variate, trecând prin sociologie, ştiinţe politice, antropologie, literatură, economie, istorie, filosofie, relaţii internaţionale, film, arhitectură şi urbanism, studii culturale. Comitetul de organizare a selectat pentru această ediţie peste 200 de lucrări (în limbile engleză şi franceză), grupate în 90 de paneluri. Printre subiectele panelurilor, meselor rotunde şi lansărilor de carte se numără istoria recentă a României şi Moldovei, modernizarea statului român, mişcări politice, comportamente electorale, politici ale memoriei, construcţia  statală, justiţia în perioade de tranziţie, artă, film şi literatură de la anvangardă la post-comunism, minoritati etnice, migraţie, reprezentări politice şi populism, feminism şi democraţie, capital social şi educaţie, Republica Moldova între est şi vest. Key-note speakers sunt istoricul Dennis Deletant, cu o prelegere pe tema „Romania’s Commitment to Reform” şi Mihaela Miroiu, sociolog, cu prelegerea „On Women, Feminism, and Democracy in Romania”.

În deschiderea Conferinței de Studii Românești, Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru nr. 38) va găzdui marţi, 16 iunie 2015, ora 16.00, proiecția documentarului Searching for Maxy (În căutarea lui Maxy), regia Lee Dragu, și a lungmetrajului Poarta Albă, regia Nicolae Mărgineanu. Proiecția filmelor va fi urmată de discuții cu publicul, moderate de prof. univ. Irina Livezeanu (Universitatea din Pittsburgh). Regizorul Nicolae Mărgineanu va fi prezent la ICR pentru o sesiune de întrebări și răspunsuri. Accesul publicului este liber.

Filmul de prezentare a artistului român M.H. Maxy (1895-1971) documentează retrospectivele de la Kunsthal Museum din Olanda şi Bauhaus Archiv din Germania. Povestit prin ochii strănepotului artistului, Lee Dragu, filmul porneşte pe urmele lui Maxy prin Berlin, unde acesta era, în 1922, elev al şcolii lui Arthur Segal, până la proiectul de construire a unui Muzeu Bauhaus în Dessau. Dacă unii dintre contemporanii lui Maxy s-au afirmat după emigrare, Maxy a rămas în ţara natală. Documentarul îşi propune să ridice cortina care l-a menţinut necunoscut în afara României, printr-o prezentare antrenantă a câtorva dintre lucrările artistului, precum şi să încurajeze cercetarea şi discursul academic pe această temă.

Născut la Bucureşti, Lee Dragu a emigrat în SUA pe când era copil. Absolvent al Facultăţii de film din cadrul Universităţii Iowa, lucrează în domeniul industriei de film de 35 de ani, fiind nominalizat de două ori al Golden Reel Award al Motion Picture Sound Editors Society. A colaborat la mai multe filme şi seriale de televiziune.

Lungmetrajul Poarta Albă, realizat de Nicolae Mărgineanu în 2014, prezintă experința a doi tineri care ajung, în anii ’50, într-un loc de unde nu există  cale de întoarcere: Poarta Albă, unul dintre lagărele de muncă forţată de-a lungul canalului Dunăre-Marea Neagră. În faţa lor se deschide o lume dramatică a torturii şi umilinţelor fără sfârşit. Printre deţinuţi se numără profesori, avocaţi, poeţi, filosofi, ţărani, artişti, oameni de ştiinţă. Încet, deţinuţii realizează că scopul muncii forţate nu este realizarea canalului, ci crearea un loc al suferinţei organizate pentru toţi aceia pe care regimul comunist şi-a propus să îi extermine. Filmul este inspirat din cartea lui Adrian Oprescu, Vărul Alexandru. Distribuţia: Cristian Bota, Sergiu Bucur, Bogdan Nechifor, Marius Turdeanu, Mihai Bica. Proiecţia va fi urmată de o sesiune Q&A cu regizorul Nicolae Mărgineanu.

Fondată la Washington DC, în 1972, SRS este cea mai importantă organizaţie internaţională de studii româneşti, cu sediul în SUA, reunind cercetători şi specialişti din ştiinţele umane, din SUA şi Europa, printre care se numără și foști bursieri sau cursanți ai ICR. Este singura organizație care reunește cercetători din întreaga lume care au ca obiect de studiu România și, mai nou, Moldova. SRS a organizat primul său Congres, sub preşedinţia profesorului Ştefan Fischer-Galaţi, în anul 1974. În prezent, SRS este condusă de un comitet director sub preşedinţia prof. univ. Lavinia Stan (Xavier University, Canada). SRS publică un buletin informativ semestrial on-line destinat celor interesați de resurse de cercetare, burse și evenimentele academice în domeniul studiilor românești, şi conținând și informații despre evoluția economică, politică și socială din România şi Moldova.

Conferința de Studii Românești are loc cu sprijinul următoarelor instituții: ASE – Academia de Studii Economice Bucureşti, IICCMER – Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi a Exilului Românesc, ANR – Arhivele Naţionale ale României, Primăria Generală a Municipiului Bucureşti și CNSAS – Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității.

Lucrările din cadrul Conferinței se vor desfășura în limbile engleză şi franceză.​


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

708 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri