Expozitie de Marcel si Ilarion Voinea la Venetia

de D.S.     HotNews.ro
Vineri, 5 iunie 2015, 11:46 Actualitate | Cultură

Expozitie Marcel si Ilarion Voinea
Foto: Afis
Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia gazduieste incepand de miercuri, 10 iunie 2015, expoziţia de pictură și sculptură a artiştilor Marcel și Ilarion Voinea, eveniment ce va avea loc în Mica Galerie situată în Cannaregio 2211 ‒ 30121 Veneţia.

Expoziţia va cuprinde sculpturi de mici dimensiuni, alături de picturi și desene. Se poate spune că întâlnirea celor doi fraţi, antinomică în aparenţă, sub raportul concepţiei artistice numai, închide în sine două drumuri diferite, care, paradoxal, unifică căutările unei generaţii care şi-a atins apogeul.

“Marcel Voinea este un artist fabulatoriu. Reconstruieşte poveşti din texte biblice şi nu numai, folosindu-se de praful de cretă pe care-l amestecă în var, iar apoi îl distribuie pe pânză cu o virtuozitate ieşită din comun, în scene ale căror desene apropie munca sa de cea a graficienilor, ori mai degrabă a gravorilor, iar celălalt, Ilarion Voinea, destructurează realitatea materiei în fragmente cărora le dă un sens independent, cu valoare de simbol, atunci când le desprinde de contextul locului comun.

Mai întâi, Marcel Voinea este un excepţional desenator, a cărui imaginaţie poetică completează fericit, în secvenţialităţi memorabile, adevărate poveşti şi interpretări ale textelor biblice, subminate, însă, permanent de o ironie devastatoare. Pentru că toate personajele sale, aflate într-o dinamică de o inocentă spontaneitate, se trezesc într-un spaţiu al fabulei, reinterpretate mereu într-o citire trecută prin grila metafizică. Şiruri de oameni duc în spate cetăţi părăsite, ca şi când o mare nenorocire s-ar fi aşezat peste ele, dar încăpăţânarea lor de a merge înainte îi identifică cu un destin inexorabil. […]

E multă poezie în fragmentele de realitate prelucrate în lemn ori bronz de Ilarion Voinea, o poezie subtilă şi eterată, din care au căzut cuvintele de prisos, rămânând uneori doar o urmă a acestora, o idee. Pe un platou de lemn desenează o deschizătură ca un semicerc, o fantă prin care ai putea să vezi, dincolo de suprafaţa limpede a realităţii, un miez, pe care-l cauţi, al energiilor ce ar putea să revitalizeze materia moartă …” (Petre Tănăsoaica, România literară nr. 40, 2012)

Ilarion Voinea este absolvent al Facultăţii de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, secţia sculptură. Între anii 1973‒2012 a fost profesor de sculptură la Şcoala Populară de Artă, între 1998‒2006,  conferenţiar universitar la Facultatea de Arte Vizuale a Universităţii din Oradea, iar între 1990‒1991 Lector univ. la Academia de Arte Frumoase din Cluj-Napoca. Este autorul a numeroase expoziţii personale și de grup și a realizat numeroase monumente atât în ţară, precum și în străinătate.

Marcel Voinea este absolvent al Institutului de Arte Plastice şi Decorative „Ion Andreescu” din Cluj, secţia sculptură 1977. Profesor de sculptură din 1977‒1990 la Școala de arte „Grigore Gabrielescu” și la Liceul de Artă din Craiova; din 2002 este vicepreşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici (U.A.P.), iar din 2010 este preşedinte al filialei Craiova a U.A.P. Din anul 2007 este membru în Comisia Zonală Oltenia pentru monumente de for public.

Evenimentul este realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român. Expoziţia va putea fi vizitată în Mica Galerie a IRCCU Veneţia până în data de 28 iunie 2015, de marţi până duminică, în intervalul orar 10‒12 şi 16‒19. Intrarea este liberă.


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

392 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version