Academicianul Nicolae Breban considera ca asupra presedintelui Institutului Cultural Roman, Radu Boroianu, sunt exercitate o serie de presiuni "mai ciudate", in timp ce seful ICR deplange "scandalurile" dintre valori care considera "trufia personala mai presus de orice".

Nicolae BrebanFoto: Agerpres

"Boroianu este un om pe care il stiu de multa vreme. Mi-a facut curte in ultimii ani. M-a rugat sa vin acolo (n.r. - la ICR). Si - probabil ca i-a spus cuiva, nu mie, ca nu a-ndraznit sa-mi spuna - se pare ca se afla sub niste presiuni mai ciudate. Nu stiu ce presiuni. Se vede ca se afla sub presiuni. S-a speriat si acum nu stiu, s-a despartit de mine sau asa ceva. Eu n-aveam post acolo. Eu n-as fi acceptat sa fiu nici consilierul presedintelui, daramite al lui Boroianu. Dar am vrut sa-l sprijin, pentru ca programul lui ma interesa la ICR", a afirmat Breban, intr-o declaratie acordata Agerpres.

El spune ca, in viitor, Boroianu ar putea fi inlaturat de la conducerea ICR. "Sa vedem ce o sa faca in viitor. Eu cred ca gasca asta o sa-l corupa sau o sa-l dea la o parte cum l-a dat si pe Marga", a aratat Breban, mentionand ca nu o sa mai colaboreze cu actualul presedinte al ICR, deoarece l-ar fi dezamagit.

Totodata, Breban a dezmintit acuzatiile scriitorului Gabriel Liiceanu, potrivit caruia, intr-o sedinta a Sectiei de Literatura si Lingvistica a Academiei Romane, autorul "Animalelor bolnave" l-ar fi amenintat.

"Am facut o singura afirmatie la emisiunea lui Radu Tudor, pe 10 mai, la Antena 3, in care, vorbind de ICR si de afirmatiile scabroase ale lui Patapievici in cartea sa "Politice", am deplans lasitatea, moliciunea noastra romaneasca si am spus ca, daca baiatul asta era in Polonia si injura natiunea, cultura si limba poloneza, aia l-ar fi impuscat. Asa am zis. Pe urma, prin folclorul asta raspandit de ziarele astea cam tabloide, a aparut ca am zis la Academie. N-am zis deloc la Academie. Printre altii s-a bagat in ciorba si Liiceanu, ca vrea si el sa fie impuscat vad. Sa-l impusc si pe el. Eu n-am discutat despre Liiceanu", a afirmat Nicolae Breban.

In ceea ce priveste pozitia solidara a lui Andrei Plesu cu Gabriel Liiceanu si Horia-Roman Patapievici, Breban a declarat "cu incantare" ca "a vazut ca la impuscare se inscrie si dl Plesu". "Ma mai gandesc!", a mentionat scriitorul.

Contactat de Agerpres, presedintele ICR, Radu Boroianu, si-a exprimat regretul ca astfel de valori "se iau de gat, ca si cum asta ar fi problema Romaniei, si socotesc trufia personala mai presus de orice si scandalurile dintre ei un scop al societatii romanesti".

El a precizat ca dorea sa infiinteze Consiliul Consultativ al ICR, dar a renuntat.

"Eu voiam sa-l fac, dar am renuntat sa il fac, pentru ca am de-a face numai cu personalitati de tipul asta care cred ca lumea se invarte in jurul persoanei lor. Eu inteleg sa se invarta in jurul ideilor lor, in jurul faptelor lor, dar in jurul persoanelor lor nu ma intereseaza deloc", a accentuat Boroianu.

Presedintele ICR considera ca "sensul diplomatiei culturale este altul". "Si vreau sa ma tin de el. Nu pot sa-mi ocup timpul cu astfel de dispute. Vin de la Chisinau unde au fost niste actiuni absolut extraordinare despre Constantin Stere. Acesta e sensul actiunii noastre. Imi pare rau pentru valoarea lui Nicolae Breban. Imi pare rau si pentru valoarea altora. Daca ei cred ca sensul in care trebuie sa mearga aceasta societate trebuie sa se invarta in jurul dimensiunii egoului lor, imi pare rau. Repet. Sa domine ideile si faptele lor, nu vorbele si persoanele lor", a mai spus Radu Boroianu.