Cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Dans Contemporan STEPS debutează cu faimosul spectacol al lui Ceaikovski, „Lacul Lebedelor”, pus în scenă, într-o viziune modernă în regia lui Daniel Cardoso, de către Compania Quorum Ballet din Portugalia.

STEPS: Lacul lebedelor, cu Quorum Ballet din PortugaliaFoto: Opera Maghiara Cluj-Napoca

Spectatorii vor lua parte la o interpretare poetică şi fantezistă, în care un azil de boli mintale este populat de fiinţe bizare, care întruchipează defectele şi virtuţile umane. Spectacolul va avea loc în data de 2 iunie 2015, la ora 18.00, la Opera Maghiară Cluj.

O nouă zi se naşte dincolo de zidurile azilului. Înăuntru, nebunia a luat locul vieţii de zi cu zi, iar cei care trăiesc acolo au uitat cine sunt. Vocile şi dorinţele sunt înnăbuşite de pereţii acestui gigant şi tăcut exil. În Azil, asistentele sunt Reginele care comandă fiecare mişcare a trupului pacientului; în umbră, o femeie curăţă dorinţele întunecate ale altora; şi un om - prizonier în propriul său trup şi propria sa nebunie - transformă visele sale despre păsări în corpurile pacienţilor. Precum o colivie în care pasărea nu îndrăzneşte să dea din aripi, Azilul este o colivie a oamenilor. O pană pluteşte pe coridor… În ziua aceea, un nou oaspete soseşte. Muzica pe care o aduce cu el întrerupe tăcerea. Sunetul muzicii se va răspândi în exil. În Azil, vine şi Noaptea: ea pictează pereţii în negru şi inundă aerul, precum apa care curge dintr-un lac fermecat şi întunecat. Braţele devini aripi şi degetele se transformă în pene… inimile somnambulilor se umplu de uimire, în timp ce trupurile păsărilor se învârtesc, iar muşchii umani fac salturi.

Între noapte şi zi, muzica va aduce decepţie, fascinaţie, seducţie şi nebunie. Cu toate că, pe partea aceasta a Zidului, Azilul pare liniştit - ca reflexia unui Lac mincinos care ascunde sub apă mişcări secrete.

În distribuție:

Regie artistică şi coregrafie: Daniel Cardoso

Dansatori principali: Elson Ferreira, Filipe Narciso, Inês Godinho, Inês Pedruco, Mathilde Gilhet si Margarida Costa.

Dansatori: Catarina Correia, Diana Pinto, Ester Gonçalves, Kim Potthoff, David Bernardino, Daniel Cascão, Filipe Baracho, Hugo Rodrigues

Dramaturgie: Ana Lazaro

În data de 4 iunie 2015, aceeaşi companie portugheză va prezenta un spectacol de balet contemporan pe bine cunoscuta muzică FADO.

STEPS: Correr o Fado

STEPS: Correr o Fado

Foto: Opera Maghiara Cluj-Napoca

Spectacolul „Correr o Fado”, în regia şi coregrafia lui Daniel Cardoso, este un tribut adus culturii portugheze, ilustrând şi o demistificare a conotaţiei melancolice şi nostalgice a muzicii Fado, prin intermediul dansului contemporan. Într-o multitudine de mişcări, sunete şi senzaţii, dansatorii companiei Quorum Ballet îi poartă pe spectatori într-o călătorie incredibilă prin arta şi istoria Portugaliei.

Evenimentul va avea loc începând cu ora 19.00, la Opera Maghiară din Cluj.

O parte din decor simbolizează unul dintre aspectele cheie ale artei şi arhitecturii portugheze: plăcile prezente pe faţadele vechilor clădiri din Portugalia. Dar cel mai important aspect al piesei este Apa. Rezervoarele de apă simbolizează două lucruri foarte diferite: lacrimile vărsate în timp ce se ascultă muzica Fado (în cea mai tradiţională formă a acestui stil muzical) şi apa din oceanul care înconjoară Portugalia. Ideea oceanului este dusă până în punctul în care apa cade sub formă de ploaie pe toată scena, iar dansatorii care interacţionează cu apa în rezervoare simbolizează furtunile trăite de strămoşii noştri, în timp ce se aflau pe mare.

Piesa duce spectatorii într-o călătorie despre cultura portugheză, arătând prin dans şi coregrafie toate acele aspecte care o definesc, într-o manieră creativă şi interactivă.

În distribuție:

Regizor Artistic: Daniel Cardoso

Coregrafie: Daniel Cardoso

Scenografie: Daniel Cardoso, Hugo F. Matos

Dansatori: Daniel Cardoso, Elson Ferreira, Ester Gonçalves, Filipe Narciso, Inês Godinho, Kim Potthoff si Mathilde Gilhet

Festivalului Internaţional de Dans Contemporan STEPS realizat în parteneriat cu Opera Maghiară Cluj, se adresează iubitorilor de muzică şi dans. Aceştia sunt invitaţi să descopere o lume complexă şi aflată în permanentă reinventare plină de pasiune, energie și ritm.

BILETE pot fi achizţionate de la: standul STEPS din incinta Operei Maghiare Cluj, de la Agenţia de bilete a Teatrului Naţional, pe site-ul biletmaster.ro.

Preţul biletelor este cuprins între 25-120 de lei.

Studenţii și elevii au reducere (pe baza carnetului vizat). Bilete cu preț redus pot fi achiziționate doar de la standul STEPS din incinta Operei Maghiare Cluj, în intervalul orar 16:30 – 19:00 (de

luni până duminică). Fiecare spectacol are un număr limitat de bilete cu reducere.

ABONAMENTE:

Abonament Full – include accesul la toate cele 7 spectacole – Preţ: 120 lei

Abonament 5 Steps – include accesul la 5 spectacole (la alegere) – Preţ 100 lei

Abonamentele pot fi achiziţionate în număr limitat doar de la Standul STEPS din incinta Operei Maghiare Cluj, în intervalul orar 16:30 – 19:00 (de luni până duminică).