Cea de-a XIX-a ediție a Bursei de Spectacole de la Sibiu (15-20 iunie 2015) va pune un accent deosebit pe conexiuni în domeniul dansului, în contextul prezenței la Sibiu a unui mare număr de artiști din domeniu. Întâlnirile și atelierele cu mari coregrafi ai lumii vor avea loc la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul - Junii" Sibiu și vor fi informale și demonstrative, cu accent pe comunicare. Coregrafii își vor prezenta metoda de lucru și tehnicile folosite, pe care apoi le vor demonstra prin exerciții, într-o sesiune interactivă, informeaza comunicatul remis Hotnews.ro.

Amir KolbenFoto: Teatrul Radu Stanca -Sibiu

Gazda și moderatoarea întâlnirii este Adriana Bârză, coregrafă tânără și talentată a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu.

Programul atelierelor:

15 iunie, 14:00 - 16:30: Amir Kolben

16 iunie, 14:00 - 16:30: Gigi Căciuleanu și Barak Marshall

17 iunie, 14:30 - 16:30: Jin Xing

18 iunie, 14:30 - 16:30: Brenda Angiel și Silvia Macrea

Brenda Angiel

Brenda Angiel

Foto: Teatrul Radu Stanca -Sibiu

Înscrierea la ateliere este gratuită și se face pe baza unei aplicații, până pe 10 iunie, ora 24:00 (GMT+2). Detaliile pentru înscrieri se găsesc pe site-ul www.sibiuartsmarket.ro.

Amir Kolben este fondatorul și directorul artistic al companiei de dans Kolben Dance Company, din 1996. Kolben a fost dansator principal al companiei Batsheva și solist al Baletului din Israel și al Baletului Operei din Freiburg, Germania, dar a activat și în Statele Unite. Pentru Kolben, limbajul dansului se caracterizează prin fizicalitatea atletică și teatralitate.

Gigi Căciuleanu, director artistic, coregraf, pedagog și „animator” de Teatru Coregrafic, s-a format sub influența directă a două dintre stelele dansului contemporan: Mimi Răducanu și Pina Bausch. De-a lungul unei cariere prestigioase, a primit numeroase premii, printre care Premiul Special UNITER (2010) și Premiul ROMAinDANZA pentru întreaga carieră (2011).

Barak Marshall este director artistic al companiei Inbal Dance Theatre. „Creaţiile lui sunt contemporane în aceeaşi măsură în care sunt etnice. Sunt comice, inteligente şi transmit mai multă umanitate decât creaţiile multor altor coregrafi israelieni. Prin faimoasele numere în sincron ale mişcării descompuse cadru cu cadru, el nu pierde niciodată incredibila esenţă energetică a dansatorilor” – The Jerusalem Post.

Jin Xing, director al companiei Jin Xing Dance Theatre, înființată în 1999, prima companie independentă de dans din China. Jin Xing este un simbol al curajului, libertății, responsabilității și nesfârșitei energii a spiritului artistic.

Brenda Angiel este director artistic și coregraf al companiei Brenda Angiel Aerial Dance. Artista argentiniană folosește metoda dansului în aer, ajutându-se de sfori şi corzi elastice, astfel că se creează o nouă formă de spaţialitate, dansul în aer având un vocabular special.

Silvia Macrea, coregraf, director şi manager al Ansamblului Profesionist “Cindrelul – Junii” Sibiu. În repertoriul ansamblului se regăsesc jocurile populare din Transilvania, Moldova, Oltenia, Muntenia, Banat, Dobrogea, dansuri din patrimoniul muzical-coregrafic european, toate prezentate în costume specifice care concură la crearea momentelor muzical-coregrafice.

Totodata, organizatorii Bursei de Spectacole de la Sibiu anunță că pentru cele două ateliere din cadrul Bursei de Spectacole - Festival Readings și Marketingul artelor - termenul limită de înscriere s-a prelungit până în data de 6 iunie. Cele două evenimente fac parte din programul intens al Bursei de Spectacole – spațiu în care artiștii și directorii de festivaluri și institute culturale vor descoperi noi oportunități de parteneriate și proiecte comune.

Festival Readings reprezintă o ocazie unică de întâlnire cu manageri de festivaluri din întreaga lume. Moderatorul întâlnirilor este Hugo de Greef, co-fondator al Academiei Festivalului (inițiativă a Asociației Festivalurilor Europene), care va intra în dialog cu experții invitați: Joseph V. Melillo (Statele Unite ale Americii), director artistic la Academia de Muzică Brooklyn (BAM), Marie – Hélène Falcon (Canada), fondator și director general al Festivalului Théâtre des Amériques,Grace Lang (Hong Kong), director de programe la Hong Kong Arts Festival Society și Esther Charron (Canada).

Cu o experiență de peste 20 de ani în cultură, Esther Charron va susține în 17 iunie seminarul Marketingul artelor, dedicat exportului artelor spectacolelor și conceput pentru impresarii companiilor și reprezentanții din lumea teatrului, a dansului, a muzicii și a sectorului artelor multidisciplinare.​