Regizorul roman Cristian Mungiu a castigat Marele Premiu la Festivalul de Film de la Stockholm, cu pelicula 4 luni, 3 saptamani si 2 zile. Anamaria Marinca a fost al doilea mare castigator al serii, ea fiind desemnata cea mai buna actrita pentru prestatia din acelasi film, informeaza ICR Stockholm.

Cristian Mungiu si Anamaria Marinca nu au putut fi prezenti la ceremonie, fiind in turneu in Asia. La propunerea lor, trofeul pentru cel mai bun film a fost ridicat de Dan Shafran, directorul Institutului Cultural Roman de la Stockholm, iar cel acordat actritei Anamaria Marinca de catre Ambasadorul Romaniei in Suedia, ES Victoria Popescu.

Cristian Mungiu a trimis urmatorul mesaj de multumire: „Cand ne-am hotarat, anul trecut pe vremea asta, sa facem acest film, am sperat ca va ajunge la cat mai multi spectatori. Vreau sa va multumesc foarte mult pentru aceasta distinctie. Sper ca va face cat mai multi oameni sa mearga sa vada filmul si sa reflecteze la un subiect care ne priveste pe toti. Va multumesc!”

170 de pelicule din 40 de tari au rulat anul acesta in cadrul celei de-a 18-a editii a festivalului suedez desfasurat in perioada 15-25 noiembrie 2007. In competitia oficiala au concurat 20 de lung metraje, printre care The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford de Andrew Dominik, Control de Anton Corbijn, Le scaphandre et le papillon de Julian Schnabel si Juno de Jason Reitman.

Trofeul festivalului se numeste Calul de bronz si cantareste 7,3 kg, fiind cel mai greu trofeu al unui festival de film.

Cristian Mungiu a vizitat festivalul la inceputul saptamanii trecute, la invitatia ICR Stockholm. Prezenta sa a fost remarcata de intreaga presa suedeza, televiziunea prezentand nu mai putin de 3 reportaje cu regizorul roman, in cadrul emisiunilor Rapport (Stirile de seara), Kulturnyheterna (Stirile culturale) si Nojesnytt (Stirile mondene).

In Suedia, filmul a fost achizitionat de NonStop Entertainment AB si va rula in cinematografe incepand cu 30 noiembrie.