Fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu spune ca Academia Romana trebuie sa se delimiteze de scandaloasele declaratii facute de academicianul Nicolae Breban, care intr-o sedinta a sectiei de filologie si literatura ar fi spus ca Horia-Roman Patapievici si Gabriel Liiceanu ar trebui impuscati. Nicolae Breban a spus, sambata dimineata, ca nu il intereseaza foarte mult ce spune Theodor Paleologu. Breban precizeaza ca s-a referit intr-adevar la Horia-Roman Patapievici, insa nu si la Gabriel Liiceanu.

Nicolae BrebanFoto: Agerpres

Deputatul Theodor Paleologu, fost ministru al Culturii, a reactionat in contextul in care Radu Boroianu, presedintele Institutului Cultural Roman (ICR), a spus, vineri, ca l-a marcat recenta "iesire curmezise" a lui Nicolae Breban, precizand ca, din pacate, scriitorul "s-a inchipuit instalat ca Despot" al ICR, insa despotii nu pot fi acceptati ca ambasadori culturali.

Astfel, Theodor Paleologu a scris, vineri seara, pe pagina sa de pe reteaua de socializare Facebook, ca il felicita pe Radu Boroianu ca s-a delimitat de "scandaloasele declaratii ale lui Nicolae Breban din ultima vreme", precizand ca asteapta acelasi gest din partea conducerii Academiei Romane.

"Il felicit pe Radu Boroianu, presedintele ICR, pentru delimitarea neechivoca de scandaloasele declaratii ale lui Nicolae Breban din ultima vreme. Astept acelasi gest din partea conducerii Academiei Romane, dupa apelul la asasinat lansat in plina sedinta a sectiei de filologie si literatura: Patapievici si Liiceanu, a spus el, ar trebui impuscati. Daca Nicolae Breban ar delira pe cont propriu, ar fi un caz relativ banal de dementa senila cu puseuri de violenta verbala dusa la extrem. Dar nu e acceptabil sa angajeze institutii precum Institutul Cultural si Academia Romana", a scris fostul ministru al Culturii pe pagina sa de Facebook.

Afirmatiile lui Theodor Paleologu au venit in contextul in care Radu Boroianu a scris, intr-un text publicat vineri pe site-ul Institutului Cultural Roman, ca "se desparte" de atitudinea lui Nicolae Breban, dupa ce, intr-o conferinta de presa care a avut loc pe 5 mai, presedintele ICR a anuntat ca academicianul si scriitorul Nicolae Breban va fi presedintele Consiliului consultativ al ICR, din care vor face parte maximum sapte persoane.

Nicolae Breban a declarat, sambata dimineata, pentru Mediafax, ca a folosit intr-o sedinta la Academia Romana o metafora, poate nefericita, referitor la Horia-Roman Patapievici si ca a vrut sa arate ca dispretuieste atacurile la adresa neamului romanesc, precizand totodata ca nu s-a referit si la Gabriel Liiceanu.

Nicolae Breban a spus, sambata dimineata, ca nu il intereseaza foarte mult ce spune Theodor Paleologu.

"Eu am fost prieten cu tatal lui, l-am stimat. Cariera domnului Paleologu tanar ma intereseaza mai putin", a spus Breban. De asemenea, Nicolae Breban spune ca ceea ce afirma Theodor Paleologu este "folclor".

Totodata, Nicolae Breban precizeaza ca s-a referit intr-adevar la Horia-Roman Patapievici, insa nu si la Gabriel Liiceanu.

"Asta este un folclor. Eu am mai auzit tonul asta. La Academie am repetat doar pe scurt ce am spus la Antena 3 (intr-o emisiune, n.r.), dar asta cu impuscatul este o varianta din ce am spus (...) am spus ca, daca omul asta, Patapievici, ar fi fost in Polonia si ar fi murdarit si injurat istoria poloneza, probabil ca polonezii l-ar fi impuscat, nu eu. A fost o metafora, poate nefericita, dar arata faptul ca eu dispretuiesc atacurile la adresa neamului romanesc si a istoriei acestui neam. Vroiam sa spun ca probabil polonezii ar fi reactionat foarte dur. Asta vroiam sa spun. Pe cand in Romania nu a reactionat nimeni. Dispretuiesc pe cei care ataca istoria si limba romaneasca. Asta e tot ce am spus. N-am spus nimic de Liiceanu", a declarat Nicolae Breban.

Pe de alta parte, intrebat daca este la curent cu afirmatiile presedintelui ICR, Radu Boroianu, referitoare la el, Nicolae Breban a negat.

El a mai spus ca este foarte bine daca Radu Boroianu a decis sa nu puna in functiune acel Consiliu consultativ al ICR, al carui presedinte de onoare ar fi trebuit sa fie Breban.

"Foarte bine. E bine sa ne mai calmam putin", a mai spus Nicolae Breban.