„Interesul romanilor pentru literatura ceha este incredibil”, „Bookfest s-a deschis anul acesta catre valorile unei Europe multi-polare, in primul rind datorita literaturii cehe”, „Proiectul «Cehia – Republica literaturii» a constituit o extraordinara oportunitate in promovarea literaturii cehe de azi” – acestea sint concluziile care se pot desprinde, la finalul celor citeva zeci de evenimente desfasurate in cadrul proiectului „Cehia – Republica literaturii”, Cehia – invitat de onoare la Bookfest 2015.

Un bilant la care au acceptat sa ia parte atit reprezentantii autoritatilor romanesti, precum Ioan Vulpescu, Ministrul Culturii, sau Mihai Mitrica, directorul executiv al Asociatiei Editorilor din Romania, cit si reprezentantii statului ceh: Vladimír Války, Ambasadorul Republicii Cehe in Romania, sau Radim Kopáč, coordonatorul proiectului „Cehia – Republica Literaturii”, din partea Ministerului Culturii Republicii Cehe, informeaza Headsome Communication.

Proiectul „Cehia – Republica literaturii” a prilejuit iubitorilor de literatura din Romania intilnirea cu 6 nume de prima marile ale literaturii cehe contemporane, in cadrul a peste 20 de evenimente.

Romania a fost tara invitata de onoare a Tirgului International „Lumea Cartii” de la Praga in anul 2012, o excelenta ocazie de a aduce scriitorii romani mai aproape de cititorii cehi. Proiectul Republica Ceha, invitat de onoare al Salonului International de Carte Bookfest editia 2015 a contribuit, cu siguranta, la consolidarea relatiilor culturale dintre cele doua tari.

• Ioan Vulpescu, Ministrul Culturii: „Anul acesta, Republica Ceha a fost mai mult decit un simplu invitat de onoare. Standul national ceh impreuna cu cartea ceha aparuta la marile edituri din Romania au redimensionat insusi Salonul International de Carte Bookfest. Dintr-un tirg occidentalo-centric, Bookfest s-a deschis anul acesta catre valorile unei Europe multi-polare, in primul rind datorita literaturii cehe. Prin Cehia, Europa Centrala, diversitatea ei si spiritul ceh de opozitie fata de totalitarismele de tot felul au configurat o alta imagine a Batrinului Continent. Scriitori clasici – Hasek, Čapek – si moderni – Hrabal, Havel, Kundera – au infatisat o literatura ceha originala si profunda.”

• Vladimír Války, Ambasadorul Republicii Cehe in Romania: „Sint cu adevarat surprins in mod foarte placut si, bineinteles, entuziasmat de interesul si atentia pe care publicului larg si comunitatea literara au acordat-o, pe tot parcursul Salonului de Carte Bookfest 2015, literaturii cehe. Pentru Republica Ceha, este un semnal clar ca in Romania are prieteni si ca cititorii romani se intereseaza cu adevarat de literatura ceha. Asta merita admiratie, iar pe noi ne obliga, in sensul bun al cuvintului, la dezvoltarea acestor relatii in domeniul literaturii.

La sfirsit, as vrea sa le multumesc inca o data organizatorilor tirgului pentru invitatia Republicii Cehe ca un invitat de onoare, precum si tuturor partenerilor pentru colaborarea de succes.”

• Radim Kopáč, coordonatorul proiectului „Cehia – Republica Literaturii”, din partea Ministerului Culturii Republicii Cehe: „Interesul romanilor pentru literatura ceha este incredibil. Multumiri din inima pentru ocazia de a fi fost invitati de onoare la Bookfest!”

• František Zachoval, Directorul Centrului Ceh Bucuresti: „Statutul de invitat de onoare la Bookfest a generat mai multe acorduri care vor sprijini intr-o si mai mare masura literatura ceha in Romania. Am primit asigurari ca vor aparea mai multe traduceri, editii speciale si ca alti autori cehi vor fi invitati in Romania. Amintesc in mod special faptul ca prezenta Republicii Cehe a fost remarcata de media romanesti, care au acordat o atentie deosebita standului national, lecturilor, proiectiilor si discutiilor. Cele mai apreciate intilniri au fost cele dedicate lui Milan Kundera, Václav Havel si Bohumil Hrabal, la care au participat de altfel personalitati precum Mircea Cartarescu, Adrian Cioroianu, Gabriel Liiceanu, Filip Florian sau Ioana Parvulescu.

Standul nostru a avut la baza un concept ecologic, fiind foarte deschis catre public, drept care a si devenit, pe parcursul zilelor de tirg, unul dintre cele mai vizitate spatii de la Bookfest.”

• Mihai Mitrica, Director Executiv, Asociatia Editorilor din Romania, organizatorul principal al Bookfest: „Mi-a placut mult standul Republicii Literaturii si m-am bucurat sa vad cum publicul Bookfest a fost atras intr-o placuta capcana de numeroasele evenimente si traduceri din marii autori cehi pe care Centrul Ceh le-a adunat acolo. Marturisesc acum ca l-am votat pe Kundera ca presedinte al Republicii Literaturii.”

• Stefania Nalbant, Curtea Veche Publishing: „Proiectul «Cehia – Republica literaturii» a constituit o extraordinara oportunitate in promovarea literaturii cehe contemporane publicate de noi in cadrul colectiei «Cartea ceha». Cartea lui Tomáš Zmeškal, Scrisoare de dragoste in scriere cuneiforma, a fost, la Bookfest, cel mai bine vindut tilu al colectiei si al doilea cel mai bine vindut titlu in ceea ce priveste traducerile din literaturile lumii publicate de Curtea Veche Publishing.”