România va fi prezentă la ediția 2015 a târgului de carte BOOKEXPO AMERICA (BEA), desfășurată în perioada 27-31 mai la New York, cu un stand și o serie de evenimente la Javits Center (spațiul în care se desfășoară târgul) și la sediul ICR New York.

Participarea românească la BEA 2015 este organizată de Institutul Cultural Român, prin Centrul Național al Cărții și ICR New York, în parteneriat cu Ministerul Culturii. Este cea de-a doua prezență românească succesivă coordonată de ICR la BEA, cea mai amplă manifestare de profil din S.U.A.

Potrivit ICR, programul include întâlniri cu scriitorii Norman Manea (în dialog cu Bogdan Alexandru Stănescu, pe scena BEA și la stand) și Petru Popescu, care va vorbi, alături de Mona Momescu (șefa catedrei „Nicolae Iorga“ de la Columbia University) despre condiția scriitorului și artistului român stabilit peste Ocean.

La standul României vor fi prezenți, de asemenea, autorii Ana Blandiana, Romulus Rusan, Oana Cajal (care își va prezenta, la standul României, cartea Posters for Unwritten Plays, Editura ICR), Theodor Damian, Mirela Roznoveanu, Alexandra Conte, Aurora Cornu, Valery Oisteanu, Carmen Firan, Valentina Ciaprazi ș.a.

Doina Uricariu, directoarea ICR New York, va prezenta, tot la standul României, cartea Pas cu pas de Klaus Iohannis (Editura Curtea Veche).

Bogdan Hrib și Lawrence Block vor discuta, la East Side Stage, despre Filiera greceasca/ The Greek Connection și romanul polițist românesc.

Marcel Iancu în România și în lume va fi tema unui slideshow și film documentar prezentat la stand, întâlnire la care vor participa Stephan Benedict, Doina Uricariu și Eduard Andrei. Un alt eveniment va fi dedicat aniversării a 135 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României.

Sala Auditorium a ICR NY va găzdui, vineri, 29 mai, o întâlnire cu tema Literatura ca patrie și continent, cu participarea scriitorilor Ana Blandiana, Doina Uricariu și Romulus Rusan și a actorului Vasile Flutur. În acest cadru, soprana Michaela Minghera, acompaniată la pian de Letizia Ruccola și Andrew von Gutfeld, va susține concertul George Enescu, eternul contemporan.

În continuarea programului prilejuit de BEA 2015, marți, 2 iunie, la Biblioteca Congresului din Washington DC, va avea loc o întâlnire la care vor participa scriitorii Ana Blandiana și Romulus Rusan, Doina Uricariu, din partea ICR NY, și profesorii Virgil Nemoianu (The Catholic University of America) și prof. Dennis Deletant (Georgetown University).

BookExpo America este un târg de carte dedicat în principal profesioniștilor (autori, traducători, editori, difuzori de carte). Ediția din 2014, prima la care ICR a fost prezent, a atras peste 10.000 de vizitatori. Din 2015, organizatorii au decis creșterea numărului de zile în care este permis accesul publicului, astfel încât perioada târgului a fost și ea extinsă de la 4 la 5 zile: 27-29 mai - BEA (dedicat profesioniștilor) și 30-31 mai – BookCon (deschis publicului). Țara invitată de onoare la această ediție este China.

Programul complet și alte detalii despre evenimente : www.icr.ro/BEA2015

BOOKEXPO AMERICA 2015, 27-31 Mai, Javits Center, New York

Programul evenimentelor de la standul României și de la sediul ICR New York

miercuri 27 mai, ora 10

Deschiderea standului României;

joi 28 mai, ora 11:30

Norman Manea în dialog cu Bogdan Alexandru Stănescu, la East Side Stage - The Archipelago Norman Manea;

ora 12:00 Continuare la stand.

joi 28 mai, ora 19:30 la sala Auditorium a ICR New York

Condiția scriitorului și artistului român stabilit în America și Canada: Petru Popescu, o poveste din viață sau despre romanele Supleantul și Dulce ca mierea e glonțul patriei"(editura Curtea Veche); participă Petru Popescu și lector univ. Mona Momescu (șeful catedrei „Nicolae Iorga“ de la Columbia University); Arhipelagul Petru Popescu - expoziție de carte la standul României, 27-31 mai; Oana Cajal – Posters for Unwritten Plays (Editura ICR), participă Oana Cajal; 20:30 - Mărturisiri și profesiuni de credință ale scriitorilor Theodor Damian, Mirela Roznoveanu, Alexandra Conte, Aurora Cornu, Valery Oisteanu, Carmen Firan, Valentina Ciaprazi și alții. Sesiune de autografe si Q&A.

vineri 29 mai, ora 11:00 la standul României

Archipelago Books și Bloodaxe Books – autori români traduși în limba engleză (Ana Blandiana, Mircea Cărtărescu, Nichita Stănescu). Participă Bogdan Popescu, director CENNAC și Kendall Storey, editor asociat Archipelago Books.

vineri 29 mai, 15:30

Bogdan Hrib în dialog cu Lawrence Block, la East Side Stage – „The Greek Connection“ between Eastern and Western Crime Fiction.

vineri 29 mai, ora 19:30 la sala Auditorium a ICR NY

Literatura ca patrie și continent: Ana Blandiana, Doina Uricariu, Romulus Rusan. Participă actorul Vasile Flutur. Concertul George Enescu, eternul contemporan –participă soprana Michaela Mingheras, la pian Letizia Ruccola și Andrew von Gutfeld. Expoziția ”Memoria ca formă de justiție”. Sesiune de autografe și recepție.

sâmbătă 30 mai

ora 11:00 Ana Blandiana și Romulus Rusan, lecturi și sesiune de autografe la standul României; participă Ana Blandiana, Romulus Rusan și actorul Vasile Flutur.

ora 11:30 Pas cu pas de Klaus Iohannis (Editura Curtea Veche), prezintă Doina Uricariu (prezentare carte și slideshow cu imagini de la Administrația Prezidențială).

ora 12:00 la standul României de la BEA, Migălosul Cronofag sau despre arta traducerii poeziei, de la Eminescu la Iulia Pană. Participă Adrian Sahlean.

ora 12:30 Marcel Iancu în România și în lume (slideshow și film documentar), participă Stephan Benedict, dr. Doina Uricariu și dr. Eduard Andrei.

ora 13:00-13:30 Petru Popescu, lectură și sesiune de autografe, la stand.

ora 15:00 Circulația valorilor: BNR aniversează 135 de ani; participă Aurora Petrean, Direcția Comunicare, Banca Națională a României și Roxana Nicolaescu, Direcția Comunicare, Banca Națională a României.

ora 16:00 Editura Igloo Media, cărțile și albumele ei, dedicate arhitecturii din România (Conace și pensiuni din România, Case din România, Cule, Olane, Geamii, etc); prezintă Doina Uricariu, Eduard Andrei.

ora 16:30 Oana Cajal - "Posters for Unwritten Plays" și "Solenodon" (prezentare cărți și slideshow); participă Oana Cajal, prezintă Doina Uricariu și Alexandra Conte.

duminica 31 mai, ora 10-13 și 14-17, la standul României:

- prezentare de carte "State and Religions in Romania" (editată de Secretariatul de Stat pentru Culte); participă Theodor Damian și Doina Uricariu.

- prezentarea editurii Virgo eBooks, participă Constantin Dancu.

- Editura Curtea Veche și seriile de mare prestigiu dedicate monarhiei sau unor evenimente din istoria României, albumele Progromul de la Iași, Balcicul Reginei Maria, Ana. Portretul Reginei, Carte regală de bucate, Ștefan Câlția, etc.); prezintă Doina Uricariu.

- Tompa Gabor și Botond Reszegh – De la artele vizuale, la artele spectacolului. (Label Curtain, a private theatrical dictionary. Prezentare de carte și film cu fragmente din creația teatrală a regizorului Tompa Gabor; Botond Reszegh - Nightfall. Prezentare de carte și slideshow cu picturile artistului); prezintă Doina Uricariu și Rareș Trifan; participă actorul Paul Cosma Cimpoieru.

- Grigore Culian – New York Magazin, istoria adnotată a unei publicații românești; participă Grigore Culian.

- Scriitorul care susține o comunitate – Theodor Damian și Cenaclul „Mihai Eminescu”; prezintă Theodor Damian.

- lecturi în limba engleză din cărtile scriitorilor români de la New York; participă Theodor Damian, Mirela Roznoveanu, Alexandra Conte, Aurora Cornu, Valery Oisteanu, Carmen Firan, Valentina Ciaprazi și actorii Paul Cosma Cimpioeru, Cristi Balint, Vasile Flutur.