A aparut cel de-al doilea volum din “America vazuta de la brau in jos”, excelenta carte de calatorii in America de Sud a Ralucai Feher. De data asta volumul e consistent, are vreo 500 de pagini si e scos de Editura Trei.

Raluca FeherFoto: Hotnews

Ce trebuie sa stie cititorul despre cartea Ralucai Feher inainte de a o cumpara, pe puncte:

-E literatura de cea mai buna calitate. E pacat ca primul volum nu a fost citit asa, ca a fost tratat mai degraba ca o carte agreabila, de vacanta, pe care ar merita sa o citesti pentru ca are umor. Cele doua volume ce descriu calatoria de zece luni a autoarei in America de Sud nu pot fi in nici un caz alaturate cu cartile domnisoarelor scriitoare - atat de bine vandute - ce isi impartasesc lamentatiile lacrimogene printre citate din Octavian Paler sau isi problematizeaza suferintele adolescentine recurente ca si cum ar fi tragedii planetare. “America vazuta de la brau in jos” e o carte puternica, inteligenta, cu un stil bine format, o viziune coerenta, cu portrete si scene memorabile. Si, da, cu un umor dens. Si plina de ironii si sarcasme.

-E scrisa foarte alert, uneori ai impresia ca esti intr-un first person shooter. Impresia asta de rapiditate e intarita de sarcasmul scaparator, ai senzatia ca tu, cititorul, impusti personajele si le dobori, unul dupa altul.

-N-are dragalasenii. Nici lamentari, nici plangeri, nu descrie suferinte si sentimente. Doar greutati, piedici, oameni interesanti, oameni inteligenti, badarani, smecheri, oameni ciudati.

- Pe vremuri, cand era jurnalista, Raluca relata de la fata locului conflictul din Kosovo. Se vede foarte clar in carte acesta experienta de scriitura. Atentia e rareori pe propria persoana, faptele, interlocutorii, povestile, calatoria, mersul, descoperirile conteaza cel mai mult. Se vede foarte clar si experienta de copywriter, deseori frazele sunt atat de zglobii si surprinzatoare, incat iti pare rau ca nu ai timp sa le poti tine minte ca sa le repeti si tu - cand vine cazul sa te dai inteligent.

-Oricat de neasteptat ar suna acest lucru, cuvantul cheie sau valoarea in jurul careia se invarteste cartea as spune ca este civilizatia. Buenos Aires este un oras extraordinar pentru ca oamenii sunt incredibil de civilizati si cultivati. Orasele si oamenii intalniti sunt judecati mai ales prin prisma gradului lor de civilizatie actual. Intamplarile in care ironia autoarei isi scoate ascutitii colti sunt cele petrecute printre oameni lipsiti de politete. Acestia ies uneori foarte sifonati. Sunt foarte ascutiti coltii astia cateodata.

America vazuta de la brau in jos, volumul doi

America vazuta de la brau in jos, volumul doi

Foto: Hotnews

-E un ghid, sa-i spunem, “anti-turism” excelent, daca prin turist intelegem tipul care vrea sa se relaxeze un sejur langa o piscina cu mancare buna si sa aiba poate si cate povesti pentru colegii de birou despre specificul locului. E o carte pentru aventurieri si oameni independenti.

-Umorul e prezent in fiecare rand aproape. Deschid la intamplare cartea, se desface la pagina 248. E vorba despre o vizita la Muzeul de Istorie din Cartagena. Citez: “La <> din <> e mosh pit. Zeci de oameni se inghesuie sa vada gheara care smulgea pielea de pe amaratele acuzate de vrajitorie si fierastraul cu care erau decupate. Zice cartonasul explicativ ca, dupa ce le taiau, le tineau cu capul in jos, sa le vina sangele la creier si sa nu-si piarda cunostiinta. Vorba aia, ce rost are sa mori si sa nu stii ca o faci? Entuziasmul e maxim in fata surubului cu care li se perfora ceafa, intrand incet-incet, strapungandu-le creierul exact ca gandul ca Ion Iliescu n-o sa faca niciodata parnaie.”

-Nu prea ai cum sa te plictisesti sau sa sari pagini. Nici sa visezi la ale tale cand stai cu cartea deschisa in fata. Esti acaparat.

-Un amanunt: Romania si romanii sunt foarte prezenti in carte. Sunt ca o obsesie. Apar unde te-ai astepta mai putin.

-E autentica si fara regrete. Se poate intui si din discutia de mai jos: