Comisia permanenta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru relatia cu UNESCO recomanda trecerea tuturor cetatilor dacice din Muntii Orastiei de pe teritoriul judetului Hunedoara in administrarea Consiliului Judetean, dupa modelul cetatii Sarmizegetusa Regia, in urma unei deplasari efectuate in zona.

Comisia permanenta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru relatia cu UNESCO a facut, timp de doua zile, de miercuri pana vineri, o vizita la cetatile dacice din Muntii Orastiei, ajungand la concluzia ca acestea trebuie sa treaca in subordinea CJ Hunedoara, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa la Deva, senatorul Traian Igas, presedintele comisiei, transmite Mediafax.

"Am vazut diferenta dintre o cetate administrata cu adevarat, ma refer la Sarmizegetusa Regia, si altele, care nu sunt administrate de nimeni. Vom face toate demersurile si vom sustine Consiliul Judetean Hunedoara in demersul de a prelua in administrare si celelalte cetati dacice, care astazi sunt ale nimanui¬, a spus Igas.

Potrivit acestuia, in momentul in care toate cele cinci cetati dacice din Muntii Orastiei aflate pe teritoriul judetului Hunedoara - Sarmizegetusa Regia, Luncani-Piatra Rosie, Costesti-Blidaru, Costesti-Cetatuie si Banita - sxe vor afla in administrarea CJ Hunedoara, se va putea pune problema terenurilor pe care se afla amplasate aceste monumente UNESCO, proprietarii suprafetelor in cauza urmand sa fie despagubiti prin expropriere de utilitate publica.

Igas a adaugat ca membrii Comisiei permanente comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru relatia cu UNESCO vor initia un amendament la Codul Silvic in actuala sesiune parlamentara pentru a clarifica lucrurile in siturile arheologice din Muntii Orastiei.

"Vom depune un amendament la Codul Silvic semnat de catre toti colegii din Comisie si sper sa-i convingem si pe ceilalti colegi sa voteze alaturi de noi si sper sa devina o initiativa de succes. E vorba de taierea arborilor care cresc in perimetrul cetatilor dacice si care afecteaza structura acestora. Sa nu mai fie niciun impediment in a taia acei arbori care dauneaza", a spus Igas.

Acesta a afirmat ca in urmatoarea perioada membrii comisiei vor purta discutii cu reprezentantii Guvernului pentru a-i convinge de utilitatea trecerii cetatilor dacice in administrarea CJ Hunedoara.

Prezent la conferinta de presa, vicepresedintele CJ Hunedoara, Dorin Gligor, a spus ca este nevoie de elaborarea cadrului legal pentru ca cetatile dacice din Muntii Orastiei sa fie preluate in administrarea CJ Hunedoara, pentru ca in acest fel monumentele UNESCO pot fi mai bine intretinute si puse in valoare din punct de vedere turistic si istoric. Noul statut al cetatilor ar permite si depunerea unor proiecte de finantare in vederea obtinerii de fonduri nerambursabile necesare pentru reabilitarea zonei in care se afla aceste monumente istorice.

Cetatile dacice de la Sarmizegetusa Regia, Costesti - Cetatuia, Blidaru, Luncani - Piatra Rosie, Banita si Capalna (Alba) au fost incluse pe lista UNESCO in anul 1999. De atunci, autoritatile judetene din Hunedoara au solicitat, in mai multe randuri, preluarea acestora in administrare, dar proiectele s-au blocat in diverse stadii, potrivit Mediafax.

Consiliul Judetean Hunedoara a preluat, in luna februarie 2013, de la Ministerul Culturii, patrimoniul cetatii dacice Sarmizegetusa Regia din Muntii Orastiei, devenind astfel administratorul monumentului istoric protejat UNESCO.

Cetatea dacica Sarmizegetusa Regia este singura din Muntii Orastiei care are un regulament de vizitare.