Pe lista limbilor străine în care a fost tradusă Cartea șoaptelor s-a adăugat în acest an polona. Versiunea poloneză îi aparține traducătoarei Joanna Kornaś-Warwas și a fost lansată în 24 aprilie a.c., la editura Książkowe Klimaty.

Cartea soaptelor, de Varujan VosganianFoto: Polirom

În acest an, Editura Książkowe Klimaty a inițiat publicarea unei serii de cărți din literatura română, care a debutat cu Apropierea lui Marin Mălaicu-Hondrari. Cartea șoaptelor este al doilea volum românesc din seria care va continua, în 2016, cu Nostalgia lui Mircea Cărtărescu. Volumele deja publicate în limba polonă au beneficiat de sprijinul Centrului Național al Cărții, prin programul Translation and Publication Support Programme (TPS).

În perioada 13-15 mai, Institutul Cultural Român de la Varșovia organizează două evenimente de promovare a cărții, la Varșovia și Cracovia, în prezența autorului și traducătoarei. La Varșovia, întâlnirea va fi găzduită de frumoasa librărie Moda na Czytanie, iar la Cracovia de spațiul artistic De Revolutionibus. Books&Cafe, patronat de importantul săptămânal Tygodnik Powszechny. Evenimentul cracovian face parte din programul celei de-a opta ediții a Festivalului Culturii Române la Cracovia, care în acest an va avea ca temă cultura minorităților naționale din România.

«Cartea șoaptelor nu este o carte de memorii, căci aducerile aminte din paginile ei nu sunt amintirile mele. E mai degrabă biografia secolului al XX-lea, povestită de trăitorii ei. Găsim în Cartea șoaptelor mai toate maladiile secolului aceluia: războaie mondiale, genocidul, totalitarismul, exodul și căutarea zadarnică de sine. Secolul al XX-lea a inventat moartea nenumărabilă și gropile comune. E, într-adevăr, vorba de tragedia poporului armean, dar e vorba și de tragedia poporului român, e vorba de tragedia tuturor celor care au suferit istoria, în loc să o trăiască. Toate personajele sunt reale, întâmplările pe care le-au trăit sunt reale și tocmai de aceea Cartea șoaptelor pare atât de neverosimilă, tocmai pentru că este reală. Nu m-aș fi încumetat să scriu despre toate aceste lucruri, dacă n-aș fi avut argumentul neînduplecatei lor realități.» Varujan Vosganian.