O poveste cu totul specială stă în spatele concertului pe care Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului Nicolae Moldoveanu, îl va susţine vineri, 15 mai (19.00) de la Sala Radio cand publicul o va putea asculta pe violonista de origine română Sarah Nemtanu (născută în Franţa), concertmaestru la Orchestre National de France, cea care a consiliat-o pe actriţa Mélanie Laurent pentru rolul principal feminin din filmul „Concertul” - regizat de Radu Mihăileanu - şi care a interpretat partitura pentru banda sonoră a producţiei. În evenimentul de la Bucureşti, Sarah Nemţanu va cânta chiar Concertul în re major pentru vioară şi orchestră - Ceaikovski, una dintre cele mai emoţionante lucrări ale repertoriului simfonic, partitura în jurul căreia este conceput scenariul filmului.

Sarah NemtanuFoto: Orchestrele si Corurile Radio

Într-un interviu publicat în mai 2010 în celebra publicaţie franceză „Le Figaro”, Sarah Nemţanu declară despre filmul „Concertul”: „(...) mulţi spectatori au fost atât de emoţionaţi de muzica lui Ceaikovski, încât au aşteptat finalul genericului filmului ca să afle numele lucrării şi al interpretului. De altfel, primesc şi astăzi sute de mesaje pe Facebook de la persoane care mă felicită şi mă întreabă unde pot veni să mă asculte. (...) Filmul Concertul mi-a schimbat de asemenea modul de a privi muzica: mi-am dat seama că marile opere ale repertoriului, atunci când ies din cadrul clasic, pot avea un puternic impact asupra publicului larg.”

Sarah Nemţanu este un muzician cu un destin artistic deosebit. A început să studieze vioara cu tatăl său, Vladimir Nemţanu, concertmaestru la Orchestre National Bordeaux Aquitaine, a urmat apoi specializarea la conservatorul din Bordeaux şi apoi la cel din Paris, iar după importante premii internaţionale a fost numită, din 2002, la doar 21 de ani, concertmaestru la Orchestre National de France. Sarah Nemţanu este laureată a concursurilor Maurice Ravel (1998) şi Antonio Stradivarius (2001).

A cântat sub bagheta celor mai mari dirijori ai lumii, ca Riccardo Muti sau Sir Colin Davis, în cele mai cunoscute săli de concerte ale lumii, de la Carnegie Hall (New York), Musikverein (Viena) sau Century Hall (Tokyo) la Théâtre des Champs Elysées (Paris). A fost invitată să interpreteze, în ipostază solistică, alături de Orchestre National de France, London Symphony Orchestra, Swedish Radio Orchestra, Orchestra Santa Cecilia - Roma, Mahler Chamber Orchestra ş.a. Sarah Nemţanu are ocazia de cânta pe o vioară de patrimoniu universal, realizată de Giovanni Baptista Guadagnini în 1784 şi pusă la dispoziţia artistei de Fundaţia Zilber-Rampal.

Pe lângă celebra partitură a lui Ceaikovski, unul dintre cele mai cunoscute concerte de vioară de toate timpurile, veţi mai asculta la Sala Radio şi uvertura În natură, semnată de compozitorul ceh Antonín Dvořák şi Simfonia a IV-a, creaţie a lui Brahms.

Violonist, corepetitor, organist şi nu în ultimul de rând dirijor, Nicolae Moldoveanu este unul dintre muzicienii români care şi-a construit un frumos parcurs în lumea artistică internaţională. Pregătirea sa muzicală l-a purtat în apreciate instituţii de învăţământ superior europene, de la Conservatorul din Leipzig (unde a studiat orga) la cursurile Conservatorului din Zürich (unde s-a dedicat artei dirijorale) şi apoi la Basel şi Berna şi în cele din urmă la Academia Regală de Muzică din Londra.

Printre ansamblurile importante pe care le-a dirijat se numără: Filarmonica Regală din Liverpool, Orchestra Radio din Olanda, BBC Concert, BBC Philharmonic, Orchestra Filarmonicii din Malaezia, Orchestra de Cameră din Stockholm, Manchester Camerata, Orchestra Naţională din Johannesburg, Orchestra Filarmonicii Regale, Orchestra de Cameră din Scoţia, Orchestra Simfonică din Islanda, Orchestra Simfonică Radio din Praga, Orchestra Filarmonicii din Varşovia, Orchestra Simfonică din Birmingham, Melbourne Symphony, Orchestra Filarmonicii George Enescu. Printre ansamblurile de care îl leagă o colaborare deosebită se află English Sinfonia şi London Mozart Players, iar până în anul 2012 Nicolae Moldoveanu a fost şi dirijor al orchestrei Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca.

Dirijorul român este de asemenea apreciat şi în zona teatrului liric, fiind invitat în mod curent al Operelor din Malmö, Toronto precum şi la Opera Regală din Londra.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro .

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro , în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.