In 13 mai, la Muzeul National de Istorie se deschide o expozitie care prezinta viata dintr-una dintre cele mai cunoscute asezari preistorice: Sultana-Malu Rosu (judetul Calarasi). Expozitia va fi deschisa pana la final de an si va contine si elemente multimedia. Asezarea dateaza de acum 6.000 de ani si este celebra pentru tezaurul de aur descoperit si pentru vasele uimitor decorate.

Radiografia unei lumi disparuteFoto: MNIR

Expozitia se numeste "Radiografia unei lumi disparute. Privind inapoi spre trecut: Sultana-Malu Rosu, o asezare preistorica de acum 6 000 de ani"

Expozitia dezvaluie publicului, istoricul unuia dintre cele mai cunoscute situri preistorice din Romania. Situl se afla pe Valea Mostistei, fiind prima asezare de tip tell cercetata in mod stiintific inca din anul 1923. Descoperirile exceptionale realizate de-a lungul timpului pe acest sit, de catre arheologii muzeului precum si rezultatele proiectului Arhitectura & Arheologie Experimentala (2010-2014) vor fi integrate in aceasta expozitie, sub forma unei radiografii asupra trecutului, asupra comunitatilor umane de acum 6000 de ani si a modului de viata de atunci. Intreaga expozitie se bazeaza pe interactiunea dintre poveste, spatiu vizual si oameni permitand vizitatorului sa calatoreasca in trecut printr-o experienta multisenzoriala, pentru a afla si a intelege modul de viata, ritualurile si obiceiurile populatiilor preistorice de acum 6000 de ani.

Proiectul expozitional este structurat pe trei paliere:

- istoriografic (biografic) - care prezinta istoricul santierului arheologic de la Sultana-Malu Rosu, dar si a oamenilor care au facut descoperiri, autorii acelor fapte "necunoscute";

- arheologic pluri- si interdisciplinar - care ilustreaza descoperirile arheologice exceptionale realizate de-a lungul timpului in situl de la Sultana: locuinte, morminte, podoabe, vase si unelte specifice comunitatilor preistorice ce le-au utilizat;

- experimental - in care sunt prezentate cateva dintre rezultatele proiectului Arhitectura&Arheologie Experimentala (2010-2014).

Expozitia va fi deschisa in Holul Central al muzeului, in perioada 13 mai - 31 decembrie 2015, putand fi vizitata de miercuri pana duminica in intervalul orar 10.00 ¬ 18.00 (orar de vara), respectiv 9.00 - 17.00 (orar de iarna).

MNIR organizeaza expozitia in colaborare cu Muzeul Dunaᅩrii de Jos - Caᅩlaᅩrasi, Muzeul Judetean "Teohari Antonescu" - Giurgiu, Muzeul Civilizatiei Gumelnita - Oltenita, Institutul de Arheologie "Vasile Parvan" - Bucuresti, Muzeul de Istorie Naturala "Grigore Antipa"- Bucuresti, Muzeul Municipiului Bucuresti si Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Bucuresti.