Seria de concerte de muzică clasică, demarată de Institutul Cultural Român din Berlin, continuă şi în această lună printr-un eveniment special. Pe data de 14 mai, cu începere de la orele 19.00, va avea loc în sediul ICR Berlin din Vila Walther un concert susţinut de renumita pianistă Luiza Borac, în cadrul căruia va avea loc prezentarea celui mai recent album al său.

Album al pianistei Luiza BoracFoto: Coperta

Albumul „Chants nostalgiques” (Avie Records, 2014) cuprinde lucrări şi transcripţii ale unor mari pianişti şi compozitori, precum Franz Schubert, Franz Liszt, Fritz Kreisler, Serghei Rachmaninov. Totodată, pe acest album sunt omagiaţi doi muzicieni români: dirijorul şi compozitorul Constantin Silvestri şi unul dintre cei mai mari tenori ai României, Ion Buzea, cu ocazia aniversării a 80 de ani de la naştere. Albumul este intitulat după cele trei piese cu acelaşi nume compuse de Constantin Silvestri, înregistrate în premieră. Luiza Borac aduce în atenţia publicului noi acompaniamente de pian, ce reprezintă variante remasterizate după înregistrări istorice inedite ale lui Ion Buzea. Albumul a fost lansat la Londra şi Hamburg, a fost prezentat în emisiuni speciale la WDR şi Radio Bremen, obţinând cinci stele de la Classical Ear precum şi recenzii elogioase de la The Independent, Fanfare, Gramophone, Pianist, International Piano, Piano News.

Luiza Borac a studiat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi la Conservatorul din Hanovra. A participat la cursuri de măiestrie la Julliard School în New York, Academia de Vară din Salzburg şi la Fundaţia Como. Printre numeroasele distincţii la competiţii internaţionale se numără Premiile I la Concursurile Viotti-Valsesia în Italia şi „Mendelssohn” din Germania (Berlin), Medalia de Argint la Concursul Internaţional de Pian „Gina Bachauer” în Salt Lake City, Premiul I şi Premiul publicului la Concursul „Edvard Grieg” (Norvegia), precum şi premiul pentru un recital de debut susţinut în New York, la Carnegie Hall. Interpretarea ei a fost onorată cu prestigiosul premiu BBC Music Magazine Award pentru dublul album cu lucrări de George Enescu, apărut în 2007.