"ARAD. Jurnalul meu virtual", al doilea film de scurt metraj semnat de Carmen Lidia Vidu, in care regizoarea isi face si debutul ca actrita, jucandu-si propriul rol, va avea premiera sambata, 9 mai, in cadrul "Open Doors Day - Ziua portilor deschise la institutiile europene", eveniment organizat anual la Bruxelles. La o luna dupa castigarea Premiului Gopo pentru scurtmetraj documentar cu filmul ei de debut - "O scurta istorie Astra Film" - Carmen Lidia Vidu revine cu "ARAD. Jurnalul meu virtual", un scurtmetraj un pic real, un pic fantastic despre Arad si despre copilaria regizoarei. "In teatru, sunt ca o printesa in palatul ei. De film m-am apropiat fara sa stiu, e o poveste noua in viata mea", marturiseste Carmen Lidia Vidu, cunoscuta, inaintea debutului in film, drept cel mai important si spectaculos regizor de teatru multimedia din Romania.

ARAD. Jurnalul meu virtual 1Foto: Dani Ionita

Teaser ARAD. My Virtual Diary from carmenlidiavidu on Vimeo.

"Ma numesc Carmen Lidia Vidu si am copilarit in Arad. Prietenii mei traiesc cu un picior in realitate si cu unul in fantezie. In Arad mananc intotdeauna langosi si imi cumpar haine din talcioc. (...) In Arad m-am indragostit de teatru. Astazi sunt regizor de teatru. Inca imi doresc sa fac un spectacol in Arad." Asa incepe povestea de o zi a eroinei filmului, care traieste in timp real o poveste din trecut: ne poarta prin cele mai reprezentative locuri din Arad - locurile copilariei sale. Printre plimbarile cu tramvaiul, bicicleta sau barca, cumparaturi, inot, biserica preferata si casa eroinei, in film apar si oamenii dragi si parintii regizoarei din viata reala.

"M-am dus exact in locurile pe care le frecventez de fiecare data cand revin in Arad. A fost totul sincer, nimic contrafacut. Am trait in timp real o poveste din trecut. Dedic acest film documentar parintilor mei, Floarea & Gheorghe Vidu. Scurtmetrajul are starea mea de acum; in copilarie, simteam altfel Aradul, nu ca acum. Cand eram mica, voiam sa fiu prima la scoala, la inot, la olimpiade, in moda, in extravaganta, in lecturi... Era o foame in mine de a acumula totul. Nu cred ca ma bucuram de timpul petrecut in Arad, ci mai mult de cantitatea informatiilor acumulate. Acum, sunt mult mai relaxata in privinta Aradului. Traiesc in Bucuresti si mi-am transferat ambitiile aici. Revin in Arad pentru parintii mei si imi retraiesc copilaria, dar fara stres si competitii. Inotul, lectura, hainele, biserica, plimbarile sunt calme si placute. Aradul are o atmosfera molcoma. Se asculta muzica italieneasca de prin anii '70 si '80, strandul e superb, ai mei au o casa pe o insula facuta pe raul Mures, am invatat sa merg cu bicicleta, imi place sa stau in biserica si sa ma spovedesc, mananc de fiecare data langosi. Cand ajung in Arad, ma rasfat ca un copil alintat. Ma simt batrana si copil in acelasi timp. Cam despre asta e vorba in scurtmetrajul ", povesteste Carmen Lidia Vidu.

Despre experienta de a juca, in premiera, un rol intr-un proiect in care este si regizor, Carmen Lidia Vidu spune ca "Filmarile au decurs foarte placut fiindca era totul foarte firesc, nimic contrafacut. Nu m-am gandit nicio secunda la regie si nici la actorie. Am lasat echipa sa improvizeze filmarea, fotografia, muzica. M-am ghidat dupa stare, a fost ceva foarte natural si neprofesionist. M-am trezit la realitate abia la montaj, pana atunci m-am comportat ca un copil. Am actat si am regizat fara nicio norma. La montaj m-am trezit din "firesc" si a trebuit sa aplic reguli pe care nu le stiu, dar pe care le invat la fiecare filmare in parte. Sunt regizor de teatru multimedia. Intotdeauna am avut film in teatru. Nu e un stres, e o placere si foarte multa munca. Cel mai important aspect e echipa. Cand ai o echipa buna, totul pare un succes; si daca nu e un succes, ramane bucuria."

Conceptul, scenariul, regia si productia executiva a filmului "ARAD. Jurnalul meu virtual" ii apartin lui Carmen Lidia Vidu. Filmul a fost realizat de o echipa de profesionisti, carora li s-au adaugat si multi voluntari.

Scurtmetrajul documentar "ARAD. Jurnalul meu virtual" va reprezenta municipiul Arad la "Open Doors Day - Ziua portilor deschise la institutiile europene", eveniment care va avea loc pe data de 9 mai, in cladirea "Jacques Delors" a Comitetului Regiunilor din Bruxelles.

"ARAD. Jurnalul meu virtual"

Concept, scenariu, regie si productie executiva: Carmen Lidia Vidu

Montaj: Cristina Baciu

Muzica: Ovidiu Chihaia

Costume: Lachatterie by Isabelle Vijiiac / Helga Fodorean

Foto: Dani Ionita

Blog:http://aradmyvirtualdiary.tumblr.com/

Teaser: https://vimeo.com/126522456

  • "Sufletul si povestea mea sunt prezente in fiecare spectacol" - Carmen Lidia Vidu

Regizor de teatru, de film si de evenimente, Carmen Lidia Vidu a montat de-a lungul carierei douasprezece spectacole de teatru pe scene ale Capitalei - de la Teatrul National, Teatrul Odeon si Teatrul Nottara pana la spatii independente - si este castigatoarea Premiului Gopo pentru cel mai bun scurtmetraj documentar in anul 2015. A absolvit Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica I.L. Caragiale din Bucuresti in 2003, dar vine din Arad.

A devenit cunoscuta ca cel mai important regizor de teatru multimedia din Romania si cel mai tanar regizor care a montat pe scena Teatrului National din Bucuresti ("Privighetoarea si trandafirul" de Oscar Wilde in anul 2007).

De asemenea, a colaborat cu trupele Noblesse Oblige si Mes Quins, ca regizor de videoclipuri.

Spectacolele de teatru montate de Carmen Lidia Vidu sunt speciale, folosesc un limbaj artistic diferit si transforma tehnica in emotie autentica, iar regizoarea promite ca nu se va opri niciodata din experiment.

Trei spectacole semnate de Carmen Lidia Vidu se joaca in aceasta stagiune in Bucuresti: "Pescarul si sufletul sau" la Teatrul Odeon, "Pescarusul. Ultimul act" la Centrul National al Dansului si "Cantec de leagan. O poveste despre Maria Tanase" la Godot Cafe Teatru.