Cea de-a treia ediție a Zilelor „Matei Visniec” se va desfășura în perioada 4-8 mai 2015 la Rădăuți, Suceava, Piatra Neamț, Gura Humorului și Bistrița. Este un eveniment în cadrul căruia scriitorul Matei Vișniec revine acasă, în fiecare an, cu un nou proiect cultural de excepție. Constantin Chiriac și Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu sunt invitații de onoare ai acestei ediții, informeaza comunicatul remis Hotnews.ro.

De ce Hecuba: foto Sebastian MarcoviciFoto: Teatrul Radu Stanca -Sibiu

Zilele Matei Vișniec din acest an vor fi o sărbătoare culturală, o ocazie ideală pentru o dezbatere în jurul naturii intime a teatrului, în jurul mesajului social şi estetic, individual şi emoţional pe care îl transmite creaţia teatrală. Tema pe care o propune dramaturgul Matei Vișniec pentru acest an este: "O mască râde, o mască plânge", cele două măşti fiind de fapt simbolurile artei teatrale.

Constantin Chiriac va susține o serie de patru recitaluri, ce vor avea loc în zilele de 6 și 7 mai la Piatra Neamț, Rădăuți și Gura Humorului. Primul recital va avea loc miercuri, 6 mai, ora 11:30, la Biblioteca G.T. Kirileanu din Piatra Neamț și reconstituie un dialog între Mihai Eminescu şi Ion Creangă, ce explorează legătura creatoare şi prietenia unică dintre cei doi scriitori români, sub titlul „Domnule şi frate Eminescu”. În aceeași zi, la ora 17:00 va vea loc recitalul de poezie religioasă „Metanie ţie, Părinte!”, la Biserica Sf. Ioan, un spectacol despre viaţă, moarte, destin, credinţă şi, mai ales, despre iubire, ce îşi propune să aducă în prim-plan întrebările fundamentale ale omului în raport cu sine şi cu creatorul. Joi, 7 mai, ora 12:00, la Catedrala Ortodoxă din Rădăuți va avea loc recitalul „Metanie ţie, Părinte!”, iar la Casa de Cultură din Gura Humorului, recitalul „Domnule şi frate Eminescu”, la ora 18:00.

Potrivit TNRS, in premieră absolută în Bucovina, Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu vine cu impresionantul spectacol "De ce Hecuba", o piesă semnată de Matei Vişniec și pusă în scenă de Anca Bradu, o tragedie scrisă în tradiţia teatrului antic, dar care abordează o temă extrem de actuală - tema gravă a războiului şi a violenţei, precum şi cea a incapacităţii oamenilor de a învăţa din greşelile trecutului. Spectacolul TNRS va avea loc vineri, 8 mai, ora 18:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava. Din distribuție fac parte actorii Diana Văcaru Lazăr, Dana Taloş, Maria Tomoiagă, Dan Glasu, Iustinian Turcu, Arina Ioana Trif, Paul Bondane, Liviu Vlad, Iulia Pop, Cendana Trifan, Vlad Robaş, Ioan Paraschiv, Gabriela Neagu, Anton Balint, Tudor Răileanu, Cristian Timbuş. Spectacolul este realizat în coproducţie cu Universitatea Lucian Blaga Sibiu, Centrul de Cercetări Avansate în Domeniul Artelor Spectacolului (CAVAS), Academy of Dramatic Art (University of Zagreb, Croaţia) şi Csokonai Theatre (Debrecen, Ungaria). Un proiect cultural finanţat cu sprijin de la Administraţia Fondului Cultural Naţional.