După succesul volumului de debut Pas cu pas, vândut în doar câteva luni în peste 130.000 de exemplare, președintele României Klaus Iohannis își lansează în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest (20-24 mai, Romexpo) Primul pas, carte aflată în acest moment în pregătire la editura Curtea Veche Publishing. Astfel, sâmbătă 23 mai, la ora 15.00, publicul Bookfest va avea ocazia să afle de la președintele României cum a trăit principalele momente ale campaniei prezidențiale de anul trecut și primele zile ale mandatului. Președintele Iohannis le dedică această carte ”celor peste 6 milioane de români care au crezut în acest mod nou de a face politică”.

Două lansări despre toamna politică fierbinte din 2014

“Campania din 2014 a avut o dinamică foarte atipică şi a fost minată de câteva abuzuri şi scandaluri care au eclipsat temele demne de a fi discutate într-un astfel de interval. (…) Cred că analizarea acestor derapaje, fie ele legislative sau de comportament, ne poate face pe toţi mai atenţi la ceea ce înseamnă valori democratice, integritate şi, nu în ultimul rând, respect pentru adversar. Pentru toate aceste motive, dar mai ales pentru deschiderea nebănuită pe care au demonstrat-o în noiembrie 2014, cartea Primul pas le este dedicată celor peste 6 milioane de români care au crezut în acest mod nou de a face politică şi mi-au dat voturile lor”, spune Klaus Iohannis în introducerea volumului Primul pas.

Într-una din rarele sale ieșiri publice, consilierul prezidențial Dan Mihalache vine vineri, pe 22 mai, să discute cu jurnalistul Rareș Bogdan despre România - între lucrul bine făcut și marea unire, volum publicat de Alexandru Radu și Daniel Buti la editura Pro Universitaria. Cartea se dorește o evaluare analitică a programelor și comportamentelor electorale care s-au înfruntat în toamna anului trecut în finala prezidențială, cel al actualului președinte Klaus Iohannis și cel al premierului Victor Ponta.

Amintiri despre primul mandat al lui Traian Băsescu

Adriana Săftoiu, fost consilier prezidențial în primul mandat prezidențial al lui Traian Băsescu, în perioada decembrie 2004 - martie 2007, este autoarea volumului Cronică de Cotroceni, publicat de editura Polirom, și care va fi lansat tot sâmbătă, 23 mai. Scrisă ”cu un spirit de revoltă bine temperat”, cartea Adrianei Săftoiu conține câteva dezvăluiri incitante despre personajele de la nivel înalt cu care autoarea s-a intersectat în acea perioadă de mari transformări pentru societatea românească. Adriana Săftoiu a colaborat îndeaproape cu Traian Băsescu încă de când fostul președinte conducea Partidul Democrat iar plecarea ei intempestivă de la Palatul Cotroceni a fost legată la vremea respectivă de nominalizarea ratată a fostului său soț, Claudiu Săftoiu, la conducerea Serviciului de Informații Externe.

Cum au fost vânduți evreii în Epoca de Aur

Editura Polirom va mai lansa sâmbătă, în prezența lui Horia Roman-Patapievici și a istoricului Adrian Cioflâncă, și volumul Securitatea și vânzarea evreilor. Istoria acordurilor secrete dintre România și Israel, de Radu Ioanid, o relatare frustă a modului grotesc în care regimul ceaușist a tranzacționat viețile etnicilor evrei și nu numai. ”Conducerea României comuniste nu s-a mulțumit doar cu bani în schimbul emigranților și a ajuns chiar la ideea de troc – evrei contra porci, vite și ovine”, spune în prefața lucrării Paul Shapiro, director al Centrului de Studii Avansate în cadrul Muzeului Memorial al Holocaustului din Statele Unite.

Pentru iubitorii teatrului de revistă, editura ALL a pregătit tot pentru 23 mai o lansare a lui Aurel Storin, Stela Popescu și Alexandru Arșinel. O pereche fără pereche, în prezența celor doi îndrăgiți actori de comedie dar și a actorilor de la Teatrul ”Constantin Tănase”. Analistul Emil Hurezeanu va veni duminică 24 mai la Bookfest în standul editurii Corint pentru a vorbi despre volumul ISIS-califatul terorii. Cine sunt și ce vor milițiile islamiste care amenință lumea, de Lauretta Napoleoni. Tot la editura Corint, istoricul Marius Oprea va prezenta o altă carte incitantă, pe o temă la fel de actuală, Rusia explodează. Planul secret pentru resuscitarea KGB-ului de Yuri Felshtinsky.

Accesul la Bookfest cât și la toate evenimentele din cadrul acestuia va fi gratuit.

Salonul Internațional de Carte Bookfest va avea loc in perioada 20-24 mai, la Romexpo. Invitatul de onoare a editiei 2015 a salonului este Cehia.

Programul de vizitare va fi următorul:

- miercuri, 20 mai: 10:00-20:00;

- joi, 21 mai: 10:00-20:00;

- vineri, 22 mai: 10:00-21:00;

- sâmbătă, 23 mai: 10:00-21:00;

- duminică, 24 mai: 10:00-20:00.

Salonul Internațional de Carte Bookfest 2015 este organizat de Asociația Editorilor din România, sub egida Federației Editorilor din România și cu sprijinul Centrului Ceh din București.