Ministerul Culturii (MC) a făcut două oferte pentru sculptura "Cuminţenia Pământului", una de 1 milion de euro, iar cealaltă, de 2 milioane de euro, scrie Mediafax citand surse din piaţa de artă, cele două sume înaintate fiind refuzate de proprietarii operei.

Potrivit surselor citate, Ministerul Culturii a făcut prima dată o ofertă de 1 milion de euro pentru sculptura lui Brâncuşi, proprietarii refuzând suma înaintată de instituţie.

Oficialii de la Ministerul Culturii au făcut o a doua ofertă, în valoare de 2 milioane de euro, şi aceasta fiind respinsă de proprietari.

O evaluare recentă a sculpturii a fost realizată, la cererea Ministerului Culturii, de Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) din Bucureşti, opera fiind estimată la 15 milioane de dolari, au precizat sursele citate.

În luna septembrie 2014, sculptura "Cuminţenia Pământului", de Constantin Brâncuşi, care era evaluată la acel moment la circa 20 de milioane de euro şi care face parte dintr-o colecţie bucureşteană privată, a fost pusă în vânzare, iar Ministerul Culturii a fost invitat să îşi exercite dreptul de preemţiune.

De asemenea, Ministerul Culturii a fost mandatat, în aceeaşi lună, de Guvern să înceapă negocierile legate de cumpărarea sculpturii "Cuminţenia Pământului", de Constantin Brâncuşi.