Ca urmare a hotărârii UNESCO, anul 2015 a fost proclamat în mod oficial Anul International al Luminii, scopul acestei actiuni fiind acela de a se promova o mai bună întelegere la nivel public si politic a rolului central al luminii în cadrul lumii moderne.

Festivalul International al Luminii SpotlightFoto: Afis

Astfel, Primăria Municipiului Bucuresti organizează, în perioada 23-25 aprilie, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti, prima editie a Festivalului International al Luminii Spotlight.

Festivalul va fi lansat printr-un concert incendiar sustinut de Robin and the Backstabbers si Alternosfera pe 23 aprilie, de la ora 20.00, pe Strada Franceză din Centrul Istoric al Bucurestiului.

Timp de trei zile, de la Biblioteca Centrală Universitară până la Piața Națiunilor Unite, Calea Victoriei se va aprinde, transformându-se într-o expoziție-gigant, iar spațiile publice vor fi revitalizate prin intermediul instalațiilor interactive și al spectacolelor de lumini.

Pentru a le prezenta bucureștenilor cele mai captivante instalații și a le oferi o experiență unică, ARCUB a lansat la începutul lunii martie un call for projects pentru tineri artiști, arhitecți sau designeri aflați la început de drum. Au fost înscrise aproximativ 30 de proiecte inovatoare ce au la bază lumina și tehnologii bazate pe lumină, cu accent pe interacțiunea publicului cu lucrarea.

După procesul de jurizare, în cadrul căruia au fost analizate toate proiectele, s-a desemnat instalația câștigătoare: Urban Neon Forest, aparținându-le lui Antonio Păun și Thomas Herrera, studenți ai Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu‟.

Proiectul câștigător își propune să transpună o simplă plimbare prin Centrul Vechi, pe Str. Lipscani, într-o experiență neobișnuită: o promenadă printr-o „pădure de lumină". Instalația va fi compusă din 80 de stâlpi de neon, dispuși aleatoriu în fața clădirii Băncii Naționale a României, oferindu-le trecătorilor atât prilejul de a interacționa cu obiectele arhitecturale, cât și un spectacol urban original.

Ideea festivalului a apărut din nevoia alinierii la manifestările similare din marile orașe și își propune să includă orașul București în circuitul celor mai importante festivaluri de profil și, în același timp, să îi ofere publicului larg un spectacol unic în România.

De asemenea, Spotlight se bucură de un parteneriat puternic cu unul dintre cele mai cunoscute festivaluri de acest tip din Europa - Signal Festival din Praga - care în acest an va asigura prezența unor instalații inedite, cu dimensiune internațională.

Programul final și harta Spotlight vor fi făcute publice de organizatori în cel mai scurt timp.

Accesul la eveniment este gratuit.