Considerat la ora actuala drept cel mai important scriitor roman, Mircea Cartarescu este de parere ca poezia "se afla de 2.000 de ani intr-o fericita agonie" si sustine ca el a facut "un sacrificiu" trecandu-si din versuri in proza cartea "Levantul" pentru a putea fi tradusa, scrie agentia spaniola EFE, preluata de Agerpres.

Mircea CartarescuFoto: Humanitas

"Am facut acest sacrificiu" fiind constient ca era "singura solutie" pentru ca lucrarea sa poata iesi din Romania, a declarat el intr-un interviu acordat cu prilejul publicarii in limba spaniola a acestei epopei, la editura Impedimenta, care o va pune la dispozitia cititorilor din Spania si America Latina.

"Levantul" este un poem epic, aparut la Bucuresti in 1990, devenit un titlu clasic in Romania, unde este materie de studiu in scoala. Candidat de mai multe ori la Premiul Nobel pentru Literatura, Mircea Cartarescu crede ca volumul va fi apropiat publicului spaniol intrucat trei sferturi din actiunea sa se desfasoara in spatiul mediteraneean.

Scriitorul rememoreaza ca a inceput sa lucreze la aceasta carte in 1987, "in anii cei mai grei" ai regimului comunist, si mentioneaza ca "Levantul" "nu este o simpla calatorie prin literatura romana, ci si un poem despre aceasta dictatura, despre revolutie si daramarea unui tiran detestabil", in care s-ar fi putut recunoaste si Nicolae Ceausescu.

Din acest motiv, povestea din secolul al XIX-lea, care contine multe elemente orientale, este si o carte politica, adauga scriitorul. In opinia lui, "Levantul" este un roman picaresc si un text de initiere in cultura si poezia romana, precum si in ideile universale ale istoriei care se pot regasi in alte tari, mai ales in America Latina.

"Glumim adesea spunand ca Romania este o tara latinoamericana pierduta in Europa intrucat sunt multe asemanari" intre noi, afirma Cartarescu, marturisind ca se simte foarte apropiat de autori sud-americani precum Gabriel Garcia Marquez, Mario Vargas Llosa, Ernesto Sabato si Augusto Roa Bastos.

Nu a mai scris versuri de doua decenii si explica trecerea sa la genul narativ prin faptul ca, intr-un anumit moment, a avut impresia ca "poezia romana si-a atins limitele" si, din aceasta cauza, a decis "sa faca altceva".

"Nu ma repet niciodata; fiecare carte de-a mea are o directie diferita de cea anterioara si cred ca nu m-as stima pe mine insumi daca as continua sa merg pe o cale pe care o consider inchisa", explica autorul care a scris "de toate, mai putin teatru".

In acelasi timp, el sustine ca este interesat doar de poezie, pe care o cauta inclusiv in cartile de stiinta, metafizice sau in romanele realiste. "Nu ma intereseaza nici personajele, nici trama, ci poezia cartilor si sentimentele", spune Cartarescu, adaugand ca "poezia este o forma de a privi lumea".

Autorul nascut la Bucuresti, in 1956, a mai declarat ca, pentru el, "scrisul este o mare si continua bucurie" si nu o munca, asa incat se considera privilegiat pentru ca si-a putut indeplini un vis din tinerete, acela de a face toata viata exact ceea ce ii place cel mai mult.

In acelasi timp, in calitate de profesor, el incearca sa transmita tinerilor pasiunea sa pentru lectura. In aceasta privinta, nu vede motive de ingrijorare, intrucat astazi nu se citeste mai putin decat in alte perioade. Iar cartile electronice sunt "o oportunitate si nu o amenintare", crede Mircea Cartarescu.