Teatrul Naţional "Marin Sorescu" din Craiova este primul teatru românesc invitat la Izmir International Theatre Festival, eveniment cultural consacrat care se desfăşoară în perioada 27 martie – 10 aprilie 2015 în oraşul Izmir - al treilea mare oraş al Turciei, cel mai mare oraş de la Marea Egee.

Izmir International Theatre FestivalFoto: Afis

Actorii craioveni vor susţine în zilele 2 şi 3 aprilie 2015, de la orele 20:30, pe scena Büyük Anadolu a Centrului Cultural şi de Congrese Tepekule. Scenografia și costume îi aparţin lui Dragoș Buhagiar, iar muzica este semnată de Vasile Șirli. Spectacolul va fi jucat în limba română, cu supratitrări în limbile engleză şi turcă.

Distribuţia este alcătuită din actorii Adrian Andone, Cătălin Băicuș, Ilie Gheorghe, George Albert Costea, Romanița Ionescu, Angel Rababoc, Cătălin Vieru, Sorin Leoveanu, Nicolae Poghirc, Constantin Cicort, Sorin Leoveanu, Valentin Mihali, Iulia Lazăr, Iulia Colan, Petra Zurba, Monica Ardeleanu.

Spectacolul "O furtună" în regia lui Silviu Purcărete a avut premiera pe 18 februarie 2012 la Teatrul Naţional "Marin Sorescu" Craiova şi a fost montat în același an în cadrul a numerose și importante festivaluri naționale și internaționale: Festivalul European al Spectacolului Timișoara – Festivalul Dramaturgiei Româneşti – FEST-FDR (RO), Festivalul Internațional de Teatru Sibiu (RO), Festivalul Internațional ”W. Shakespeare”, Craiova (RO), Festivalul Național de Teatru (FNT), București (RO), Festivalul Internațional de Teatru ”Varna Summer”, Bulgaria, Festivalul Internațional Shakespeare, Gyula, Ungaria, Festivalul Internațional Shakespeare, Gdansk, Polonia.

Anul trecut, prin intermediul colaborării cu ICR Tel Aviv, spectacolul ”O furtună” a reprezentat România la prima ediție a Festivalului Internaţional de Teatru Shakespeare de la Tel Aviv. Reprezentația de excepție a avut multe ecori în presa de specialitate, Margareta Brătescu scriind în numărul din 20 noiembrie 2014 a Gazetei românești: ”Aducând pe scena unui Festival internaţional o piesă scrisă în urmă cu 400 de ani, pentru a capta interesul publicului, trebuie să ai, precum Silviu Purcărete (Teatrul Naţional Craiova), o viziune originală, o înţelegere adâncă şi inovatoare a textului, un decor ca al lui Dragoş Buhagiar, un spaţiu fabulos în care fiecare element te surpinde şi te fascinează şi o trupă omogenă de actori talentaţi.... O furtună este un spectacol inteligent, excelent conceput şi din care nu lipseşte nimic. E joc şi imagine, e lirism şi magie.” - transmite ICR Istanbul.