Dupa ce cea de-a cincea editie a turneului Pianul calator s-a lansat in luna martie la Galati, printr-un eveniment de succes asociat cu inaugurarea noului pian Steinway al orasului, spectatorii din Brasov, Resita si Timisoara se vor bucura in perioada pre-pascala de sonoritatile romantice pe care turneul le va aduce in orasul lor.

Horia Mihail si Pianul Calator la GalatiFoto: Radio Romania

"Este o muzica de o atat de mare sensibilitate incat am avut lacrimi in ochi pe tot parcursul concertului". "A fost divin. Acum, primavara, este o stare pe care ne-o dorim cu totii". "Ne bucuram mult ca un asemenea pianist a venit si in orasul nostru", au spus spectatorii care au umplut pana la refuz sala teatrului la concertul de deschidere.

Turneul International Pianul Calator (22 martie - 20 mai 2015) este organizat de Centrul Cultural Media Radio Romania si Asociatia Culturala Accendo si este sustinut de Radio Romania.

Concerte cu orchestra vor avea loc in perioada urmatoare la Brasov, pe 2 aprilie, unde Horia Mihail va canta cu Orchestra Filarmonicii, dirijata de Ciprian Marinescu si la Timisoara pe 9 aprilie unde pianistul va fi acompaniat de Orchestra Filarmonicii Banatul dirijata de Leonard Dumitriu. Horia Mihail va interpreta Concertul nr. 2 in do minor op. 18 pentru pian si orchestra de Rachmaninov. Aceasta partitura a compozitorului rus ne vrajeste prin starea de profunda implicare in trairea romantica, fiind creata parca special pentru fundalul sonor al filmelor de dragoste.

Recitalul lui Horia Mihail de la Resita, din data de 7 aprilie, organizat in parteneriat cu Radio Resita, va cuprinde cele sase Klavierstucke op. 118, unele dintre cele mai iubite piese pentru pian solo scrise de Johannes Brahms, va continua cu Apres une lecture de Dante, de Franz Liszt care transforma aici cea de a doua parte din Anees de pelerinage intr-o mare calatorie de-a lungul artei si a spiritualitatii italiene si se va incheia cu Carnaval Op. 9 ¬Scenes mignonnes sur quatre notes¬ de Robert Schumann ce apartine primei sale perioade de creatie (1834-1835) si e dedicata primei sale iubiri si logodnice, Ernestine von Fricken.

Si pentru ca menirea acestui turneu de amploare consta in a aduce bucurie publicului din cele mai diferite colturi ale tarii, dar si in obiectivul generos de a darui unui oras un pian de concert cu drept de folosinta pentru urmatorii ani (pentru a incuraja alte evenimente muzicale de marca), in urma celui de-al cincilea turneu, pianul calator pus la dispoziᅢie de Radio Romania urmeaza sa ramana pentru urmatorii ani la Deva.

Traseul strabatut va acoperi toate zonele istorice ale tarii, Horia Mihail poposind in 20 de localitaᅢi, pentru a susᅢine recitaluri sau concerte cu orchestra. La Tulcea ᅡi la Roman, pianistul se va reintalni ᅡi cu celelalte piane calatoare, ramase acolo in anii 2013 ᅡi 2014. Itinerarul turneului va putea fi urmarit si pe www.pianulcalator.ro .

Itinerar Pianul calator:

22 martie, Galati, Teatrul muzical "Nae Leonard" - Concert cu orchestra

2 aprilie, Brasov, Sala Patria - Concert cu orchestra

7 aprilie, Resiᅢa, Sala Lira - Recital

9 aprilie, Timisoara, Sala Capitol - Concert cu orchestra

16 aprilie, Pitesti, Casa de cultura a sindicatelor - Concert cu orchestra

19 aprilie, Busteni, Centrul cultural "Aurel Stroe" - Recital

20 aprilie, Ploiesti, Sala Ion Baciu - Recital

21 aprilie, Sibiu, Sala Thalia - Recital

22 aprilie, Targu Mureᅡ, Sala Festiva a Liceului de Arte - Recital

27 aprilie, Ludus, Casa de cultura - Recital Pianul calator

28 aprilie, Baia de Aries, Casa de cultura - Recital Pianul calator

29 aprilie, Alba Iulia, Casa de cultura - Recital Pianul calator

30 aprilie, Deva, Centrul cultural "Dragan Muntean" - Recital Pianul calator

5 mai, Bucuresti, Sala Radio - Recital

8 mai, Bucuresti, Sala Radio - Concert cu orchestra

10 mai, Deva, Teatrul de arta - Concert cu orchestra

11 mai, Tulcea, Teatrul "Jean Bart" - Recital

12 mai, Roman, Casa de cultura - Recital

14 mai, Chisinau, Sala cu orga - Recital

15 mai, Barlad, Pavilionul "Marcel Guguianu" - Recital

16 mai, Bucuresti, Parcul Herastrau - Recital Pianul calator

17 mai, Bucuresti, Parcul Herastrau - Recital Pianul calator

19 mai, Iasi, Aula BCU - Recital

20 mai, Bistrita, Sinagoga - Recital