Douăzeci de exemplare din Colecţia Biblioteca miniaturală ce au aparţinut scriitorului de sonete Mihai Codreanu, datate la începutul secolului al XX-lea, pot fi admirate, până pe 30 mai, la Vila Sonet din Iaşi, informeaza Agerpres.

Cărţi mici, cu dimensiuni de 7x10 cm, care poartă semnătura unor nume cu rezonanţă precum Montesquieu, Benoit, Spinoza, Stendhal, Alfred de Vigny, Omar Khayyam, Plutarque, Heraclite D'ephose pot fi admirate, până pe 30 mai, în cadrul expoziţiei Elzevire franţuzeşti de la Muzeul "Mihai Codreanu", cunoscut sub numele de Vila Sonet. Muzeul face parte din reţeaua Muzeului Literaturii Române Iaşi.

"Marile cărţi mici, având dimensiunile de 7x10 cm, cu un conţinut divers: gânduri şi reflecţii filosofice, morale, politice, maxime şi epigrame, sunt realizate la Paris, la editura şi librăria lui Georges Payot, înfiinţată în 1912. Toată colecţia este cartonată şi îmbrăcată în mătase, cu diverse imprimeuri şi culori. În primele secole ale tiparului, cărţile în miniatură au reprezentat o provocare pentru tipografi şi gravori, realizarea liliputurilor dovedind o adevărată măiestrie din partea lor. Acestea au devenit foarte populare pentru că erau uşor de mânuit, de transportat, încântând cititorii. În secolul al XIX-lea, la Veneţia, a avut loc primul congres de bibliografie din lume şi s-a stabilit ca acele cărţi, cu mărimea comparabilă cu cea a unui pachet de ţigări, să se numească elzevire", a declarat muzeograful Vilei Sonet, Beatrice Panţiru.