Joi, 19 martie, ora 19.00, Librăria Humanitas de la Cişmigiu va fi gazda lansării romanului „Dincolo de portocali“ de Ioana Bâldea Constantinescu. La eveniment, vor participa alături de autoare Marius Tudosiei, jurnalist, prezentator TV, om de marketing şi băcan, Radu Paraschivescu, scriitor şi editor, şi Lidia Bodea, director general Editura Humanitas.

"Dincolo de portocali" de Ioana Baldea ConstantinescuFoto: Humanitas

Un tânăr scriitor, personaj-cheie și maestru de ceremonii retras din propriu-i spectacol, se hotărăște să dispară pentru o vreme și lasă astfel în urmă un enigmatic manuscris, ajuns, deloc întâmplător, în posesia fratelui său. Pornind pe firul fragil al recuperării acestei absențe, Ioana Bâldea Constantinescu reușește în „Dincolo de portocali“ un excelent roman de debut în care, din timpuri și spații diferite, din memorie sau din imaginație, fiecare personaj, fiecare întâmplare, fiecare detaliu devin indicii esențiale pentru regăsirea fratelui pierdut: o poveste de dragoste a zilelor noastre, iubirea imposibilă dintre o prințesă creștină și un cuceritor maur în decorul Seviliei de secol VIII, o miss Havisham reinventată, aventurile unui țar pasionat de gastronomie și plecat în lume pe un vapor-restaurant, peisaje exotice, combinații rafinate de gusturi și arome. Și, ascunsă bine printre paginile cărții, o grădină cu nouă rânduri de portocali, sfidând granița dintre realitate și ficțiune, numai bună pentru ca, la rându-i, cititorul să se ascundă în ea.

IOANA BÂLDEA CONSTANTINESCU s-a născut în 1979 la București. A absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității București, specializarea engleză–spaniolă, și un masterat în studii culturale americane la aceeași facultate. Lucrează, de paisprezece ani, ca jurnalist în cadrul Societății Române de Radiodifuziune. De asemenea, publică articole, recenzii, cronici de călătorie, interviuri pe Liternet.ro și în Esquire, Harper’s Bazaar, ELLE, The One, Cosmopolitan, participă cu instalații audio la expoziții de artă contemporană și semnează traduceri din limba engleză (cea mai recentă, Bertrand Meyer-Stabley, 12 creatoare care au schimbat istoria, Baroque Books and Arts, 2014).