La Galeria Centrul Artelor Vizuale-Multimedia București (str. Biserica Enei, nr 16) va avea loc vernisajul expozitiei de fotografie a artistului Philippe Ramette, miercuri, 18 martie, 19.00. Expozitia intitulata „Sans dessus- dessous / Cu susu-n jos” va putea fi vizitata pana pe 11 aprilie 2015.

Expozitie de fotografie Philippe RametteFoto: Afis

Poet al absurdului, un dandy pierdut intr-o lume ce se vrea rationala, dar unde nebunia si violenta sunt la ele acasa, Philippe Ramette submineaza constant si indaratnic, demersul sau fiind o prima etapa a unei strategii de recucerire revolutionara, constand in a zdruncina, inainte de toate, convingerile. Artistul nu denunta minciunile din societatile noastre afirmand ca „suntem mintiti” (o actiune prea simpla sau deja intreprinsa de altii: unii au sustinut ca pipele nu ar fi ceea ce sunt in aparenta), ci ne sugereaza viziunea sa asupra lucrurilor, oferindu-ne posibilitatea de a observa realitati imposibile, prin afirmatia: „acest lucru este adevarat!”. Asta deoarece, in imaginile in care artistul se pune pe sine in scena – cateodata cu oarecare periculozitate –, totul este adevarat (sau aproape); totul pentru a demonstra, asa cum dovedesc fotografiile si fara a face uz de trucaje, faptul ca visele pot fi traite.

Care sunt uneltele artistul? Va vom dezvalui secretul! Adevarul este si mai frumos (si simplu, pana la urma)… Instrumentele sale – inspirat denumite proteze – actioneaza asupra imaginarului asa cum carjele (o alta tema recurenta in activitatea sa artistica) ii sunt de folos invalidului pentru a se deplasa, sontac-sontac. Ele sunt ascunse sub haine, redandu-i astfel Omului demnitatea si autonomia, cu pretul unor concesii ce nu ni se arata direct (o munca de conceptie considerabila, o ingeniozitate extraordinara, un inconfort sigur).

Un mesaj? „Fiti in sfarsit rationali, traiti imposibilul!”

Nascut in 1961 la Auxerre, Philippe Ramette traieste si isi desfasoara activitatea la Paris.