Fire and Light / Foc si Lumina - Expozitie retrospectiva Viorica Colpacci la New York

de D.S.     HotNews.ro
Miercuri, 25 februarie 2015, 17:12 Actualitate | Cultură


Viorica Colpacci: CCOSMOGONY 2009
Foto: ICR NY
Sub titlul Fire and Light / Foc și Lumină, ICR New York organizează o amplă expoziție a cunoscutei artiste româno-americane Viorica Colpacci. Expozitia care va fi vernisata în data de 6 martie 2015, va avea un caracter retrospectiv, cuprinzând un larg evantai de lucrări - de la cele de ceramică și sticlă, preponderent din sfera artelor decorative și design-ului, până la marile sculpturi și instalații din oțel sudat (și uneori pictat) din perioada americană a artistei în care aceasta acordă un rol major luminii, încoporată operei, cu semnificație spiritual-religioasă.

Sub titlul Fire and Light / Foc și Lumină, ICR New York organizează o amplă expoziție a cunoscutei artiste româno-americane Viorica Colpacci. Vernisajul va avea loc în data de 6 martie 2015, începând de la ora 19.00. Expoziția va avea un caracter retrospectiv, cuprinzând un larg evantai de lucrări - de la cele de ceramică și sticlă, preponderent din sfera artelor decorative și design-ului, din perioada 1972-1977 (când a activat în România ca membru UAP, designer și sculptor-ceramist), până la marile sculpturi și instalații din oțel sudat (și uneori pictat) din perioada americană, mai ales din ultimii ani, în care artista acordă un rol major luminii, încoporată operei, cu semnificație spiritual-religioasă, precum în Cosmogonie, Pantocrator sau Crucificare.

Viorica Colpacci: Interpenetration 2006
Foto: ICR NY
În acest sens, titlul expoziției este sugestiv pentru evoluția artistei de la creații aparținând artelor focului (ceramică, sticlă) la sculpturile-instalații care introduc în ecuația plastică lumina (electrică, led, lumina fluorescentă și cea ambientală). Artista mărturisește în mod semnificativ: "Prezența luminii în procesul de creație m-a condus spre studiul acesteia ca element constitutiv și expresiv în alcătuirea unei lucrări. Trecerea de la foc la lumină de-a lungul creației mele este marca unei căutări ce se reflectă și în titlul acestei expoziții".

În expoziție vor fi incluse și icoane pe sticlă, executate de un grup de copii de la cercul de iconografie al Bisericii Sf. Pantelimon - Foișorul de Foc, București, coordonat de Viorica Colpacci. Artista va vorbi despre arta sa și va susține un workshop interactiv despre tehnica picturii pe sticlă. Expoziția va rămâne deschisă până pe 24 martie 2015.

Viorica Colpacci, născută în România - unde a studiat arta monumentală la Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” din București -, s-a stabilit din 1977 în SUA - unde și-a continuat studiile cu un master la New York University  (a urmat, de asemenea, cursuri la Brooklyn College, la Pratt Institute din New York și a început un doctorat). Este o artistă  polimorfă, care se exprimă în diverse genuri și tehnici: sculptor, ceramist, designer. Este totodată profesor de artă, curator, eseist, director și fondator al galeriei "SPIRITUS", care funcționează sub egida Institutului Român de Teologie şi Spiritualitate Ortodoxă din New York. Este membră a Uniunii Artistilor Plastici din România (1972 - prezent) și a făcut parte din: Sculpture Guild, NY (1985-2000), National Association of Women Artists (1983-1993), New York City Art Teachers Association, United Federation of Teachers (1999-2007). A avut mai multe expoziții personale, la: Metropolitan College of New York (2012), Galeria Spiritus, NY (2009, 2011), ICR New York (2005), New York University (1990), Centrul de Arte Frumoase Millhouse-Bundy, Burlington,VT (1985), Departure Gallery, New York (1983),  Mari Galleries of Westchester, Mamaroneck, NY
Viorica Colpacci: UNTITLED 1974
Foto: ICR NY
(1982), Căminul Artei, București (1975), Atelier 35, București (1972). De asemenea, a participat la un număr impresionant de expoziții de grup, în România, SUA, Germania, Canada. A fost distinsă cu mai multe premii: 1983 Premiul Ch. Murphy pentru sculptură,  National Association of Women Artists, NY; 1981 Women in Design International Compendium, San Francisco, CA; 1981 Marietta Craft National, Purchase Award, Marietta College, OH; 1980 New York State Craftsmen Guild Award, New York.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

379 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by