Premierul Victor Ponta sustine ca zilele acestea vor fi date ultimele avize pe proiectul de Ordonanta prin care 2% din incasarile Loteriei Romane vor fi alocate proiectelor culturale. Saptamana viitoare, proiectul ar urma sa ajunga pe masa Guvernului. Ponta i-a cerut ministrului culturii, Ionut Vulpescu, ca banii sa nu fie alocati "pe prietenii, pe cine tipa mai tare in presa, cine are o editura, ci pe cine are proiecte culturale".

"Inteleg ca s-a rezolvat si la Parlament problema cu timbrul cultural. Nu creste niciun pret, nu se intampla nimic. Deci, nu se ia, ci se da", a spus Ponta, la inceputul sedintei de Guvern de miercuri.

Ponta i-a cerut ministrului ca modul de acordare a banilor sa se faca intr-un mod mai transparent. "Poate, totusi, afla si oamenii din cultura ce se intampla cu banii acestia. Ei sunt foarte putini si daca tot sunt putini, macar sa-i cheltuim transparent, pentru ca nu ajung intotdeauna la prioriati, ajung si la proiecte mai putin importante. O sa va rog domnule ministru, ca daca tot primiti bani mai multi, sa fiti si mai transparent pe modul in care se aloca, nu pe prieteni, pe cine tipa mai tare in presa, cine are o editura, ci pe cine are proiecte culturale. Va rog sa faceti mai transparent si pe critetii mai clare ca acesti bani sa ajunga acolo unde trebuie sa ajunga. Daca tot dam bani mai multi sa fim siguri ca nu ajung la cei care tipa mai tare, cum se intampla de obicei", a mai afirmat Ponta.

"Este o veste buna pentru operatorii culturali, se realoca 2% pentru proiectele culturale. Administratia fondului cultural va putea tine ambele sesiuni de proiecte", a spus la randul sau Ionut Vulpescu.

Premierul Victor Ponta a anuntat luni un proiect de lege prin care Cultura va primi "2% din incasarile de la Loteria Romana".

"Ministrul Culturii Ionut Vulpescu si ministrul Finantelor Darius Valcov vor anunta un proiect prin care Cultura va primi 2% din incasarile de la Loteria Romana. Putem sa oferim o finantare in plus, astfel incat un domeniu care a fost intotdeauna vaduvit sa beneficieze de dezvoltare", a declarat acesta, dupa sedinta saptamana a PSD.

Anuntul facut de Victor Ponta vine dupa ce editorii s-au declarat impotriva noului proiect de lege privind timbrul cultural. Concret, in acest moment in Parlament se afla aproape de votul final proiectul de Lege 583/2014 - care prevede ca timbrul cultural care exista din 1994, in ceea ce priveste cartile, sa nu mai fie in valoare de 2% din exemplar, ci in valoare de 1 leu.