Lucian Boia a fost distins de curand cu medalia „Konstantin Jirecek“ acordata de Südosteuropa-Gesellschaft pentru merite deosebite in domeniul cercetarii istorice.

Premiu Lucian BoiaFoto: Humanitas

Din laudatio rostita cu ocazia acestui eveniment: „Format in spiritul bunei traditii a intelectualilor romani, cu o puternica afinitate pentru tarile spatiului latin, in special pentru Franta, dar preocupat in egala masura si de spatiul cultural german, Lucian Boia nu a pierdut din vedere particularitatile Europei de Sud-Est. Lucian Boia a abordat in cartile lui teme noi, pornind in analizele sale pe urma unor mituri rareori supuse dezbaterii.

Dupa sfarsitul regimului comunist, a publicat peste 20 de lucrari care au fost traduse atat in germana, engleza, franceza sau italiana, cat si, lucru cu adevarat remarcabil, in limbi sud-est europene precum maghiara sau bulgara. In consecinta, Lucian Boia este, cu siguranta, unul dintre cei mai prolifici istorici romani contemporani, iar operele sale se vor bucura in continuare de reeditari.“

Lectura publica L. Boia

Lectura publica L. Boia

Foto: Librariile Humanitas

Numarul mare de titluri aparute si succesul acestora in randul publicului dovedesc cele subliniate in discursul citat. Patru dintre cartile profesorului Lucian Boia se afla in topul celor mai vandute carti Humanitas in 2014, insumand aproape 50 000 de exemplare.

Bestsellerul absolut al anului trecut, Balcic. Micul paradis al României Mari, a aparut in luna decembrie in limba bulgara in traducerea lui Stilyan Deyanov. In urma cu cateva zile, Primul Razboi Mondial. Controverse, paradoxuri, reinterpretari, un alt titlu recent al istoricului Lucian Boia, al doilea clasat in topul de vanzari, a fost publicat in limba maghiara in traducerea lui Zoltan Szabo Tibori.

Marti, 24 februarie, de la ora 19.00, Lucian Boia va sustine la Libraria Humanitas de la Cismigiu o lectura publica din noua sa carte aflata in pregatire la Editura Humanitas, Cum s-a românizat România.