Spectacolul "Mata Hari - Dincolo de legendă" de Philippe Collas şi Eric Villerdary, în regia Lianei Ceterchi, va fi prezentat în premieră oficială joi 19 februarie, începând cu ora 19:00, la Teatrul Mic din Bucureşti.

Din distribuţie fac parte actorii Dana Dembinski-Medeleanu, Sorin Medeleni, Oana Albu, Doina Bute, Vlad Basarabescu, Victor Belcescu, Virgil Boiţeanu, Robert Constantin, Ciprian Chiricheş, Eduard Boţ, David Nasseri, Niki Ieremciuc, Floarea Stănoi, iar distribuţia videoproiecţii este compusă din Ion Lupu, Claudiu Istodor, Avram Birău, Domniţa Constantiniu, Liana Ceterchi, Petre Moraru, Vlad Trifaş.

"În plin război, în Europa cea sfâşiată de gloanţe şi intrigi, o femeie cu parfum exotic cucereşte prin artă sa. Mata Hari, celebra dansatoare sacră. Dar în spatele unui nume excentric, de cealaltă parte a liniilor frontului Primului Război Mondial, o femeie frumoasă, inteligentă şi puternică este supusă unui proces nedrept. Aceeaşi carismatică Mata Hari faţă în faţă cu acuzaţii grave, singură într-o lume a bărbaţilor gata să o sacrifice din raţiuni diplomatice", se arată în descrierea piesei.

"Parcursul acompaniat de suferință de la ropotele de aplauze către șarja puștilor descărcate a plutonului de execuție este urmărit pas cu pas, având drept partitură de joc documentele autentice ale interogatoriilor. Philippe Collas este strănepotul celui care a condus anchetă în 1917 și a hotărât să scrie această piesă împreună cu Eric Villedary ca un gest de reabilitare metaforică. Căpitanul Pierre Bouchardon (Sorin Medeleni) are dificila sarcină de a construi un caz credibil pornind de la speculații, dovezi circumstanțiale și nevoia de justificare a insusccesului pe front a francezilor. Mata Hâri (Dana Dembinski-Medeleanu) intră în acest veritabil purgatoriu cu siguranța femeii nevinovate și, mai mult, având conștiința statutului său. În tot acest calvar sufletesc găsește drumul către sine însăși având-o drept călăuză spirituală de Sora Leonide' (Oana Albu).​