Pe 14 februarie 2015 va fi lansat, în oraşul Lingen, landul Saxonia Inferioară, catalogul de autor al Marietei Chirulescu, tipărit la prestigioasa editură de artă Verlag für Neue Kunst din Nürnberg. Ceremonia va avea loc în prezenţa artistei, a reprezentanţilor editurii şi a directorului adjunct al Institutul Cultural Roman din Berlin. Catalogul bilingv, în limbile germană şi engleză, editat în condiţii grafice deosebite, reprezintă o recunoaştere a creaţiei artistice a Marietei Chirulescu şi vine în completarea Premiului pentru Artă al oraşului Lingen (Lingener Kunstpreis), acordat artistei în anul 2014.

Editarea catalogului completează expoziţia artistei românce, prezentată în spaţiile galeriei Kunsthalle Lingen, în perioada 15 noiembrie 2014 - 22 februarie 2015.

Critica germană de specialitate apreciază că pictura Marietei Chirulescu "se situează în tradiţia procedeelor auto-reflexive, deoarece artista explorează valabilitatea genului, prin succesiunea tehnicilor digitale cu cele analoge, ocazie cu care cercetează concomitent şi influenţa producţiilor digitale asupra vieţii de zi cu zi. În compoziţiile ei, Marieta Chirulescu revine periodic la acest spaţiu, dincolo de mediile tradiţionale ale picturii. Se nasc astfel tablouri abstracte, cu o sugestie pe cât de delicată, pe atât de incitantă organic, din care se desprind uneori compoziţii cromatic-geometrice."

Marieta Chirulescu, născută în anul 1974, la Sibiu, a urmat cursurile Academiei de Arte Frumoase din Budapesta (2001-2002) şi ale Academiei de Arte din Nurnberg (1998-2004), pe care le-a absolvit în anul 2004, obţinând titulatura de Meisterschülerin. A fost beneficiară a burselor DAAD, la Bucureşti, şi Kunstfonds, la Bonn, precum şi a programelor de formare de la Villa Aurora Kunstlerresidenz - Los Angeles, şi Lenikus-Artist-in-Residence - Viena. A participat la numeroase expoziţii de grup, la Los Angeles, Essen, Roma, Milano, Madrid, Nurnberg, Mexiko City, Rotterdam, Munchen, Glasgow, New York, Londra, Paris, Berlin, Strasbourg, Viena, Budapesta, Bonn, dar a susţinut şi multe expoziţii individuale, în numeroase ţări, dintre care amintim: kurimanzutto, Mexico City şi Meessen De Clercq, Bruxelles (2013), Galleria Fonti, Napoli (2012), White Cube Bermondsey, Londra, Kunstverein, Albrecht Dürer Gesellschaft, Nuremberg (2011), Kunsthalle Basel, Basel, Galerie Micky Schubert, Berlin (2010), Kunsthalle Mainz, Temporäre Kunsthalle Berlin (2009).

Premiul pentru Artă al oraşului Lingen (Lingener Kunstpreis), din landul Niedersachsen, a fost instituit în anul 1983, fiind destinat, iniţial, promovării artiştilor foarte tineri. În prezent, este destinat artiştilor care au absolvit Academia de Arte cel puţin de cinci ani, dar cu mai puţin de zece ani de experienţă ca artişti liber profesionişti. Este subvenţionat de către firmele, cetăţenii şi instituţiile bancare din oraş. Este destinat promovării tinerilor artişti, pictori, fiind dotat în prezent cu suma de 7500 Euro. În plus, artistul premiat are parte de organizarea unei expoziţii în spaţiul expoziţional central al oraşului, Lingener Kunsthalle, însoţită de editarea unui catalog de autor. Totodată, comunitatea locală achiziţionează una din lucrările principale ale artistului, pentru a o adăuga fondului cultural al oraşului.

Apariţia catalogului dedicat lucrărilor Marietei Chirulescu a fost editat cu sprijinul financiar al ICR.