Cei care doresc să beneficieze de burse și rezidențe de cercetare științifică la MLR Iași se pot înscrie până la data de 30 martie 2015 cu proiecte în cadrul ediției a a II-a a Programului de burse și rezidențe de cercetare științifică privind istoria și viaţa culturală a Iaşiului.

Programul anual de burse și rezidențe, realizat în colaborare cu Asociația „Patrimoniu pentru comunitate”, își propune să stimuleze, la diferite nivele academice, investigația științifică pe un subiect legat de istoria culturală sau de sistemul cultural contemporan al Iașiului, în domeniile filologie, istorie, filosofie, sociologie, muzeologie, antropologie, economie, biblioteconomie, științe politice ș.a. Inițiativa face parte din planul managerial MLR Iași 2013 – 2017.

Proiectul, lansat în anul 2014, a fost salutat de beneficiarii burselor: „În calitatea de rezident de cercetare științifică al programului de burse, privind istoria și viața culturală a Iașiului, am beneficiat de șansa unui stagiu ieșean de cercetare, timp în care am putut explora fondurile de carte ale librăriilor, ale arhivelor, ale diferitelor redacții, oferindu-mi veritabile festine de lectură. Totodată, acest stagiu mi-a asigurat și o neprețuită detașare de convenții, rigori, obligațiuni didactice.” (Diana Vrabie, Republica Moldova)

Anul acesta, Muzeul Literaturii Române Iași oferă 4 burse și 4 rezidențe de cercetare, astfel:

2 burse de performanță științifică „Junimea” pentru studenți și masteranzi, în valoare de 250 lei/proiect;

2 burse de cercetare științifică „Junimea” pentru doctoranzi și cercetători, în valoare de 500 lei/proiect;

4 rezidențe de cercetare „Vasile Pogor” (cazare pe o perioadă de 1-3 săptămâni, pentru cercetători și doctoranzi).

Pentru depunerea proiectelor sunt eligibili studenți, masteranzi, doctoranzi și cercetători din România, Republica Moldova și Ucraina. Dosarul proiectului de cercetare trebuie să conțină Curriculum Vitae, titlul proiectului de cercetare, planul proiectului de cercetare de minim 2.000 de semne (pentru doctoranzi și cercetători), cuprinsul și un fragment de minim 5 pagini din lucrarea de licență sau dizertație (pentru studenți și masteranzi).

Beneficiarii burselor și rezidențelor de cercetare vor avea ca obligație elaborarea unui articol ştiinţific care va apărea în una din publicațiile Muzeului Literaturii Române Iași sau susținerea unei conferințe sub egida Muzeului Literaturii Române Iași.

Transmiterea proiectului se va face electronic, la adresa de e-mail mailto:muzeul.literaturii@gmail.com, până la data de 30 martie 2015. Cei care au beneficiat de bursele de performanță și cercetare științifice în anul 2014 nu se mai pot înscrie și anul acesta. În schimb, pentru rezidențele de cercetare se pot înscrie inclusiv beneficiarii de anul trecut.

Evaluarea proiectelor se va realiza în perioada 31 martie – 3 aprilie 2015, iar rezultatele vor fi anunțate în data de 7 aprilie pe site-ul http://www.muzeulliteraturiiiasi.ro/