2015 marchează împlinirea a 155 de ani de la naşterea lui A. P. Cehov (n. 29 ianuarie 1860 – d. 15 iulie 1904). În memoria acestuia, Casa de Producţie TVR a programat spre difuzare, pe parcursul anului 2015, piese ale cunoscutului dramaturg rus. Luni, 26 ianuarie, Teatrul Național de Televiziune prezintă la TVR 2, spectacolul „Trei surori” de A. P. Cehov, în regia lui Cornel Todea.

Trei surori (1)Foto: TVR

Capodopera „Trei surori”, a cărei ecranizare TVR poartă amprenta maestrului Cornel Todea (traducere: Moni Ghelerter și V. Jianu a avut premiera tv în anul 1993.

Cea mai mare dorință a surorilor Olga (Mirela Gorea), Mașa (Raluca Penu) și Irina (Ana Ciontea) este să se întoarcă la Moscova, acolo unde s-au născut... Cu toate acestea, dorința lor se pierde într-o așteptare continuă, strecurată printre intrigi, conflicte și amintiri. Tensiunile cresc din cauza patimii fratelui lor, Andrei (Adrian Titieni), pentru jocurile de noroc. Disperat și constrâns de datorii, acesta ajunge chiar în situația de a ipoteca, fără consimțământul surorilor, casa în care locuiesc. Andrei nu este singurul care suferă transformări de-a lungul anilor, și Natalia (Maia Morgenstern), cea care i-a devenit soție, se schimbă din clipa mutării în casa acestora...

Trei surori (2)

Trei surori (2)

Foto: TVR

Din distribuția spectacolului mai fac parte: Radu Duda (în rolul lui Kulîghin), Șerban Ionescu (Verșinin), Valentin Uritescu (Cebutîkin), Mihai Bisericanu (Tuzenbah), Claudiu Istodor (Solionîi), Mihai Verbițchi (Fedotik), Cristian Irimia (Rode), Ica Matache (Anfisa), Eugen Apostol (Ferapont). Director de imagine: Ovidiu Drugă. Decoruri: Vasile Rotaru. Costume: Eugenia Botănescu.

Anul acesta reprezintă și un prilej de comemorare a celui care a semnat pentru acest spectacol adaptarea și regia artistică, ca pentru multe alte producții de teatru TVR: regretatul regizor Cornel Todea, de la nașterea căruia se vor împlini 8 decenii (n. 18 noiembrie 1935 – d. 30 august 2012).

Urmatoarele spectacole prezentate la tv dedicate împlinirii a 155 de ani de la naşterea lui A. P. Cehov:

„Nunta” de A. P. Cehov – în februarie, la TVR 2

În luna februarie, Teatrul Național de Televiziune readuce în fața telespectatorilor o altă creație cehoviană, păstrată în Arhiva de Aur TVR – „Nunta”, de data aceasta în regia artistică a lui Beatrice (Bleonț) Rancea (premiera tv: 1994). În distribuție: Dorin Rambu, Marilena Chelaru, Luminița Militaru, Robert Radoveanu, Vasile Toma, Zoltan Lovas, Luminița Erge, Marius Capota, Ionuț Brancu, formația instrumentală condusă de Mihai Turcitu. Spectacolul va fi difuzat luni, 9 februarie, de la ora 20.10, la TVR 2.

„Unchiul Vanea” de A. P. Cehov – online, pe TVRplus.ro

Iubitorii dramaturgiei rusești pot urmări online, pe www.TVRplus.ro, cea mai recentă montare a Casei de Producție TVR după o piesă de Cehov - „Unchiul Vanea”, spectacolul-eveniment cu o distribuție de excepție, montat în vara anului trecut în studiourile TVR, în regia artistică a maestrului Yuri Kordonsky (realizat în coproducţie cu Teatrul L.S. Bulandra). Distribuţia: Victor Rebengiuc, Ana Ioana Macaria, Mariana Mihuţ, Coca Bloos, Horaţiu Mălăele, Andreea Bibiri, Cornel Scripcaru, Ionel Mihăilescu, Demeter András.

Partea I - http://www.tvrplus.ro/editie-unchiul-vanea-274330

Partea a II-a - http://www.tvrplus.ro/editie-unchiul-vanea-274332

Până la finele acestui an, Casa de Producție TVR a programat și ecranizarea altor piese ale marelui dramaturg rus, printre care și „Salonul 6”, în regia lui Vitalie Lupașcu, și „Trei surori”, în versiunea regizorală a lui Dominic Dembinski (preluat de la Teatrul de Stat din Constanța și montat recent în studiourile TVR), două spectacole noi ale căror filmări au fost deja finalizate.