O seară dedicată muzicii va avea loc, astazi, începând cu ora 18,00, la Cinema Elvire Popesco din cadrul Institutului Francez, informează comunicatul remis Hotnews.ro. Seara va debuta cu proiecția filmului Hasretim, călătoria în Anatolia, de Marc Sinan, care a luat premiul UNESCO în 2011.

„Hasretim” e un proiect unic, ce a luat naștere în 2010 între chitaristul și compozitorul Marc Sinan, și directorul Orchestrei Simfonice din Dresda, Markus Rindt, în urma unei excursii în Anatolia. Mama lui Sinan era originară de pe coasta turcească a Mării Negre, astfel, călătoria a însemnat o întoarcere la rădăcinile familiale, muzicale și culturale.

În încercarea de a înțelege și a documenta muzica tradițională, în timp ce se plimbau pe coasta Mării Negre au filmat muzicienii care cântau muzică tradițională. Aceste înregistrări au stat la baza acestui film, unde elementelor tradiționale li se alătură interpretările, pe care Sinan le-a creat alături de conductorul Andrea Molino pentru Orchestra simfonică din Dresda.

De la ora 20, pasionații jazzului, reuniți sub numele JAZZ FAN RISING, vă așteaptă la concertul trupei norvegiene HELGE LIEN Trio.

Laureat cu Grammy-ul Norvegian, discipolul și mai apoi asistentul profesorului Misha Alperin la Academia Regală de Muzică din Oslo, Helge Lien este un maestru indubitabil al jazz-ului contemporan, dar și clasic.

Fără a se folosi de trucuri electronice, în ultimii ani, Helge Lien servește publicului său o muzică pură, frustă și în același timp profundă, șlefuită prin influențele clasice și sensibilitatea aparte care îl definesc pe acest autor.

În afară de capacitatea de a ieși din mulțime, Helge Lien are în comun cu unul dintre pilonii jazz-ului mondial, Keith Jarrett, și faptul că Japonia s-a îndrăgostit de el. I s-au editat discuri și a susținut zeci de spectacole în Țara Soarelui Răsare.

Prima vizită a pianistului norvegian pe plaiurile noastre a fost în urmă cu câțiva ani, la Gărâna Jazz Festival, iar auditoriul probabil că nu a uitat singurul concert acustic din istoria festivalului, pe o ploaie năprasnică și un frig teribil - argumente ce au augmentat serios tușeul artistic.