„Luna Enescu” la Londra se deschide, în data de 22 ianuarie, cu un omagiu adus violonistului George Enescu și, totodată, un concert extraordinar mult așteptat, pentru care locurile s-au epuizat cu săptămâni înainte. După patru ani de succese răsunătoare în România, faimosul „Duel al viorilor. Stradivarius vs. Guarneri”, o producție a Radioului România Cultural și a Asociației Culturale Accendo, iese pentru prima dată din țară și poposește în capitala britanică la Institutul Cultural Român din Londra.

Duelul viorilorFoto: ICR Londra

Violoniștii Gabriel Croitoru și Liviu Prunaru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, aduc pe scena camerală din Belgrave Square nr. 1 un program spectaculos, de mare virtuozitate, din care fac parte compoziții de Pablo de Sarasate („Cântece lăutărești”), Henryk Wieniawski („Poloneza nr. 1 în Re major”) și Astor Piazzola („Anotimpurile la Buenos Aires”, ar. Mariano Castro), dar și lucrări ale compozitorilor români Angheluș Dinicu („Ciocârlia”) și Grigoraș Dinicu („Hora staccato”). Cei doi violoniști cântă la două instrumente excepționale, ce devin la rândul lor protagoniste de prim-plan ale concertului: Liviu Prunaru, la vioara Stradivarius denumită „Pachoud”, datând din anul 1694, iar Gabriel Croitoru, la o vioară creată în anul 1730 de celebrul lutier Giuseppe Guarneri, care i-a aparţinut lui George Enescu.

„Luna Enescu” (22 ianuarie - 7 februarie 2015) reprezintă incununarea celor peste şapte ani de evenimente muzicale pe care ICR Londra le-a dedicat figurii tutelare a componisticii românești prin seria deja consacrată a „Concertelor Enescu”, organizate în colaborare cu Societatea Enescu din Marea Britanie, dar şi al eforturilor neîntrerupte ale Institutului de a promova muzica clasică românească pe cele mai prestigioase scene britanice.

Programul este un preludiu al premierei „Simfoniei a III-a” de George Enescu, în interpretarea London Philharmonic Orchestra, sub bagheta lui Vladimir Jurowski, în 7 februarie la Royal Festival Hall. Seria de concerte și evenimente speciale va continua cu dezbaterea pe tema „Enescu (Ne)Cunoscut”, moderată de James Jolly, redactor-şef al revistei „The Gramophone” (participanți: Sir Noel Malcolm, Oltea Şerban-Pârâu, Cristina Andrei, Oana Marinescu, Dorian Branea), vernisajul unei expoziții fotografice pregătite de Muzeul „George Enescu” din București și, în premieră la ICR Londra, un concert al Ansamblului Cameral al London Philharmonic Orchestra, avându-l ca invitat special pe violonistul Remus Azoiței.