Tabloul "Păsări enigmatice" de Ion Ţuculescu a fost opera pentru care a fost obţinut cel mai mare preţ, 55.000 euro, la Licitaţia de iarnă, ultima din acest an, a casei de licitaţii Artmark, informează Agerpres.

Theodor Pallady este al doilea în top, cu "Natură statică cu liliac şi pipă", vândută pentru 40.000 euro, urmat de vechii maeştri, prin miniatura "Seară de bal mascat" (20.000 euro) a lui Theodor Aman şi prin schiţa în ulei "Ciobănaş" (20.000 euro) a lui Nicolae Grigorescu.

Licitaţia de sfârşit de an, lipsită de performanţă în ceea ce priveşte operele importante, ce s-au putut adjudeca la preţuri moderate, a fost însă presărată de recorduri de autor când a venit vorba de micii maeştri, cum au fost spre exemplu Ludovic Bassarab, cu una dintre operele sale în licitaţie, "Slujba de duminică" (adjudecată pentru 4.000 euro), Alexandru Henţia cu "Viaţa la ţară" (adjudecată pentru 3.000 euro) ori Gheorghe Apostu cu "Veneţia" (adjudecată pentru 2.250 euro).

Atenţia publicului s-a îndreptat preponderent către operele cu un potenţial mare, ajungându-se ca lucrări cu un preţ de pornire aflat între 500 - 1.000 euro să-şi tripleze preţurile, uneori chiar depăşind considerabil acest prag, potrivit comunicatului citat.

Statistica licitaţiei indică faptul că marea majoritate a loturilor licitaţiei s-au vândut către maxima estimării sau au depăşit-o. Printre picturile licitate s-au numărat "Pahar cu flori" de Rudolf Schweitzer-Cumpăna (adjudecată pentru 2.250 euro de la 600 euro), "Cărţi şi bujori" de Aurel Bordenache (adjudecată pentru 2.750 euro de la 650 euro) sau "Bărci în lagună" de Rudolf Negely (adjudecată pentru 2.750 euro de la 700 euro).

Schiţele marilor artişti Nicolae Tonitza şi Theodor Pallady s-au aflat în topul preferinţelor celor prezenţi în sală. Cea mai apreciată schiţă a lui Tonitza a fost "Tătăroaică din Balcic" (adjudecată pentru 3.250 euro de la 1.200) iar în cazul lui Pallady a fost "Stradă din Bucureşti" (adjudecată pentru 2.000 euro de la 600).

Cu o rată de adjudecare de aproape 90%, cu 184 de palete distincte care au animat sala de licitaţie, cu un total de aproape 650.000 euro, Licitaţia de iarnă desfăşurată pe 17 decembrie a fost un succes, depăşind aşteptările conservative ale perioadei şi aducând câteva recorduri de autor neaşteptate, informează organizatorii.

Anul 2015 va începe oficial pentru Artmark odată cu Licitaţia "3 colecţii şi 3 colecţionari" (4 februarie), ce reuneşte trei importante colecţii în care arta de patrimoniu se îmbină armonios cu arta postbelică şi contemporană. Sfârşitul lunii februarie marchează pentru Artmark şi tradiţionala sărbătoare a eternului feminin şi a iubirii prin Licitaţia de Mărţişor Partea I şi Partea II (24 şi 26 februarie).