Atunci cand adolescentul sufera din dragoste, parintii lui se grabesc sa-l aline cu replici de genul "Nu merita sa te necajesti pentru atata lucru!" sau "O sa intalnesti persoane mult mai bune si mai dragute decat fosta ta iubire". In ciuda dorintei bine intentionate a parintilor de a-si proteja adolescentii de orice fel de suferinte, sindromul "inimii frante" trebuie vazut ca un proces cat se poate de util pentru o buna maturizare a adolescentului, sustine psihopedagogul belgian Bruno Humbeeck. Volumul a aparut recent la Editura Trei.

Suferinta din dragoste, de Bruno HumbeeckFoto: Editura Trei

Suferinta din dragoste nu e o boala si nici un motiv de rusine. Din contra, este un prilej pentru a invata sa iubesti, sa-l respecti pe celalalt si sa-ti redefinesti identitatea. Misiunea esentiala a parintilor va fi aceea de a oferi un mediu sigur si empatic in care copilul sa poata da un sens nefericirii sale, sa-si poata asuma si integra suferinta in scenariul propriei cresteri afective. Lamuririle psihologice vizand atasamentul, pasiunea fuzionala, asteptarile si necesitatea revizuirii propriei imagini asupra lumii pot fi extrem de folositoare si in gestionarea dramelor pasionale din cuplurile adulte.

Bruno Humbeeck, psihopedagog si cercetator la Universitatea din Mons, are o bogata experienta in consilierea si pedagogia familiala si este autorul a numeroase lucrari despre rezilienta, educatie familiala si relatia scoala-familie.